Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odložené operace v hradeckém kraji působí největší problém na ortopediích

Nemocnice v Královéhradeckém kraji obnovily po pandemii koronaviru plnou kapacitu pro operace a postupně dohánějí odložené neakutní zákroky. Odklady neakutních operací zasáhly v souvislosti s pandemií covidu-19 obory napříč nemocnicemi. V roce 2020 a 2021 způsobily největší problém na ortopediích, vyplynulo z vyjádření zástupců nemocnic. Čekací doby na neakutní operace jsou podle nich často několik měsíců.

Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

"Plošné přerušení plánované péče na jaře a na podzim roku 2020 a od začátku roku do jara 2021 trvalo v součtu šest měsíců. Některé nemocnice musely omezovat plánovanou péči i později. Od obnovení provozu však naše ortopedické operační týmy provádějí více operací než před covidem. Produkce je na všech našich ortopedických pracovištích navýšena," řekla mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem. Holding zastřešuje krajské nemocnice.

"Nedá se říci, že by se některé operace upozadily. V době přerušení plánované péče neprobíhaly žádné neakutní operace. Co se týče čekacích dob na plánované výkony, údaje jsou spíše orientační. Ke každému pacientovi přistupují lékaři individuálně a čekání na operaci není formou klasického pořadníku. Termíny jsou pacientům přidělovány v závislosti na jejich stavu," uvedla Chytilová.

Na většinu plánovaných operačních výkonů krajské nemocnice objednávají pacienty během jednoho až dvou měsíců, pouze u kloubních náhrad jsou čekací doby delší. Čekací doby v jednotlivých zařízeních se mohou lišit.

"Cílem je nabídnout pacientům s danou diagnózou možnost výběru zdravotnického zařízení na základě délky čekací doby. Pacienti mohou některé nejčastější operace podstoupit v holdingových nemocnicích již během několika týdnů, a zkrátit si tak jinde dlouhé čekání na operaci. Termín si pak mohou pacienti následně domluvit ve zvolené nemocnici," uvedla Chytilová.

Například čekací doba na ortopedickou operaci totální endoprotézy kolena je v trutnovské nemocnici deset měsíců, v náchodské 26 měsíců a v rychnovské 12 až 18 měsíců. Dlouho se čeká také na operaci totální endoprotézy kyčle, v Trutnově deset měsíců, v Náchodě 24 a 12 až 18 měsíců v rychnovské nemocnici, uvedl holding na webu.

Během pandemie covidu omezila neakutní operace také Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK). I tam je dohánění odložených neakutních operací složité.

"Za dobu pandemie covid-19 se jednalo o tisíce odložených výkonů, rychlost dohánění je obtížně odhadnutelná, bude záviset na dalším vývoji epidemiologické situace," řekl mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Podle něj odklady neakutních operací zasáhly obory napříč nemocnicí, významné omezení operací bylo například na Ortopedické klinice FN HK a mnoha dalších. Přehled čekacích dob na operační výkony v hradecké FN je na webu. Například na výměnu kolena je v hradecké FN čekací doba 130 týdnů, kyčle 104 týdnů a ramene 90 týdnů.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odložené operace v hradeckém kraji působí největší problém na ortopediích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.