Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvůr Králové chce v roce 2023 investovat 256 milionů. Rozpočet bude schodkový

Šestnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku chce v roce 2023investovat 256 milionů korun. Největší investicí pátého největšího města v Královéhradeckém kraji bude přestavba bývalé základní školy v Komenského ulici na kanceláře městského úřadu. V letošním rozpočtu měl Dvůr Králové v plánu investice za 267 milionů korun.

Rozpočet města pro příští rok počítá při příjmech 487 milionů korun a výdajích 645 milionů korun s deficitem 158 milionů. Schodek město vyrovná především z úvěrů a penězi ušetřenými v minulých letech. Do financování město zejména zapojí 100 milionů korun z loni přijatého úvěru 160 milionů korun, který si vzalo na investice. Peníze z úvěru chce město vyčerpat do konce roku 2023 a splácet dalších 15 let.

"Při tvorbě rozpočtu jsme museli zohlednit dopady současné ekonomické situace v důsledku válečných událostí na Ukrajině. Obtížnější bylo předpovědět daňové příjmy. Na druhou stranu počítáme s tím, že významné finanční prostředky získáme z dotací," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Do nových kanceláří po bývalé škole město přestěhuje úředníky z pronajatých kanceláří. Ušetřit by mělo na nájemném a energiích. Po přestavbě školy, která v roce 2023 vyjde na 49 milionů korun, bude druhou největší investicí města rekonstrukce Zborovské ulice za 22 milionů korun. Další významné částky radnice dá do stavby Labské cyklostezky v úseku Stanovice – Žireč, rekonstrukce školní jídelny ve Školní ulici, úprav ulice Karolíny Světlé a do vybudování komunikace a sítí v lokalitě Sylvárov.

Radnice také bude dál připravovat přestavbu bývalé Mayerovy továrny na kulturní a zábavní centrum a obnovu areálu autobusového nádraží. Na zpravování projektové dokumentace přestavby továrny má radnice v rozpočtu příštího roku připraveno 15 milionů korun a na projekt nádraží šest milionů korun.

Ve Dvoře Králové vládne ve volbách vítězné hnutí ANO s uskupením Síla Dvora, které tvoří hnutí Východočeši a STAN. Dvoukoalice má nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů v zastupitelstvu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Renner

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Dvůr Králové nad Labem, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové chce v roce 2023 investovat 256 milionů. Rozpočet bude schodkový  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.