Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet obyvatel v hradeckém kraji klesl na 542 tisíc

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje za první tři čtvrtletí roku klesl o 420 na 542 163. Důvodem bylo to, že více lidí zemřelo, než se narodilo. Naopak stěhováním kraj obyvatele získal. Vyplývá to údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v ČR, nejsou ale v bilanci zahrnuti. Podle dat Cizineckého informačního systému byla v Královéhradeckém kraji ke konci září udělena dočasná ochrana 18 773 lidem.

Takzvanou přirozenou cestou kraj přišel v prvních devíti měsících roku o 687 obyvatel. V kraji od ledna do konce září zemřelo 4526 obyvatel, zatímco dětí se narodilo 3839.

S nemocí covid-19 podle dat ministerstva zdravotnictví v kraji v letošních prvních třech čtvrtletích zemřelo 212 lidí, zatímco před rokem to bylo 1183 zemřelých.

Stěhováním kraj získal 267 obyvatel, když se z něj odstěhovalo 4266 lidí a naopak 4533 jich do kraje přišlo z jiných regionů nebo z ciziny. Z ciziny do kraje přišlo 1160 lidí, z jiných krajů přibylo 3373 lidí.

Zvýšení počtu obyvatel zaznamenaly pouze okresy Hradec Králové a Jičín, v nichž přibylo 137 a 132 lidí. Přírůstek tam byl dán stěhováním, které vykázalo u Hradecka kladné saldo 175 a a u Jičínska 275 lidí. Všechny okresy kraje vykázaly větší počet zemřelých než nově narozených. V pohraničních okresech Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov lidí ubylo i stěhováním.

Statistici v prvních třech čtvrtletích zaznamenali 2495 sňatků po loňských 1972. Počet rozvedených manželství klesl na 704 z loňských 839.

Počet obyvatel České republiky se za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšil o 10.200 na 10,527 milionu. Více lidí zemřelo, než se narodilo, přírůstek tak zajistila výhradně zahraniční migrace. Údaj nezahrnuje téměř 409 tisíc Ukrajinců, kterým Česko po únorovém napadení jejich země Ruskem udělilo dočasnou ochranu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Robert Průcha

Štítky počet, obyvatel, statistika, Královéhradecký, kraj, statistický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel v hradeckém kraji klesl na 542 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.