Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V zimě o víkendech a svátcích posílí autobusy na Šerlich. Odlehčí parkovištím

V zimní sezoně o víkendech a svátcích posílí autobusové spojení z centra Deštného v Orlických horách na Šerlich, stejně jako loni. Královéhradecký kraj tím chce v nejexponovanější dny odlehčit horskému sedlu, ve kterém kvůli přeplněným parkovištím v zimě často kolabuje doprava. Posílení autobusových spojů o volných dnech mezi Deštným a Šerlichem potrvá od 17. prosince do 19. března.

"Autobusy jedoucí na Šerlich umožní přepravu lyžařského vybavení. U sjezdových lyží bude nutný obal, u běžeckých lyží postačí jejich sepnutí k sobě," informoval mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Horské sedlo u Šerlichu, přes které vede důležitá regionální silnice z Deštného do Orlického Záhoří, je oblíbeným nástupním místem na hřebenové lyžařské a turistické trasy. "Využitím autobusových spojů tam lidem odpadnou starosti s řešením parkování," uvedl Lechmann.

Mezi Deštným a Šerlichem bude o sobotách, nedělích a státních svátcích od 17.prosince 2022 do 19. března 2023 jezdit 19 spojů ve směru na Šerlich a v opačném směru 17 spojů. "Bude se jednat o navýšení o deset spojů ve směru na Šerlich a o devět spojů z Šerlichu zpět do Deštného oproti mimosezonnímu víkendovému a svátečnímu provozu. S ohledem na nízkou poptávku cestujících nebude do Orlického Záhoří vedeno tolik spojů jako v minulém roce," řekl mluvčí.

Zároveň budou přidány autobusové spoje v pracovní dny o vánočních prázdninách, kdy oproti loňsku dojde k posílení o spoje s odjezdem v 9:25, 11:25 a 15:20 od Národního domu v Deštném na Šerlich a dále do Orlického Záhoří a v 9:18 od Národního domu na Šerlich. Spoj odjíždějící v 9:18 je veden už z Hradce Králové, odkud odjíždí v 7:45.

"Na Šerlich se tak i v zimní sezoně 2022/23 cestující dostanou přímo z Deštného v Orlických horách nebo Orlického Záhoří, ale také například ze Sedloňova, Kounova, Olešnice v Orlických horách, Nového Města nad Metují, Bačetína, Nového Hrádku, Dobrušky, Opočna i Hradce Králové," uvedli zástupci kraje.

Více informací o posílení autobusové dopravy na Šerlich je na webu, kde lze najít i kompletní jízdní řády.

Parkoviště v sedle u Šerlichu ve výšce 990 metrů nad mořem mají malou kapacitu a když je na horách pěkné počasí, turisté je rychle obsadí. V minulosti neukáznění řidiči cestu na hřebeny mnohokrát zablokovali parkujícími auty. Na Šerlich kromě masy běžkařů a pěších turistů vyrážejí v posledních letech stále častěji i sjezdaři, kteří z šerlišského sedla míří ke sjezdovkám v polském středisku Zieleniec na východním hřebeni Orlických hor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto snow.cz

Štítky ČR, rekreace, automobilová, Šerlich, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zimě o víkendech a svátcích posílí autobusy na Šerlich. Odlehčí parkovištím  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.