Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V hradeckém muzeu zaplesají srdce fanoušků historického letectví

Všechny fanoušky letectví potěší nová výstava, kterou chystá Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Vrátí se zpátky do dob Československého vojenského letectví v Hradci a Pardubicích, do let 1945–1992. Výstava potrvá do 23. dubna 2023.

"Jedná se o první ucelené shrnutí činnosti leteckých útvarů na východě Čech ve druhé polovině 20. století. Hradec Králové a Pardubice byla tehdy významná letecká města a vojenské letectví se pro ně stalo historickým fenoménem. Osudy obou letišť byly navíc po celou dobu vzájemně propojené," uvedl ředitel muzea Petr Grulich.

Výstava se koná v historické výstavní budově MVČ na královéhradeckém Eliščině nábřeží. S ohledem na to není výstava koncipována jen technicky, ale snaží se vykreslit i ostatní aspekty života letectva. „Vestavět do budovy hangár s letadly totiž není možné. Díky tomu si však na své kromě fandů letectví přijdou i běžní návštěvníci, kteří se o létání a také o tehdejší každodennosti dozvědí mnoho zajímavého“, doplňuje Petr Grulich. I přes výše uvedený prostorový limit se muzejníkům podařilo shromáždit a prezentovat velké množství  unikátních artefaktů letecké provenience napříč jednotlivými desetiletími. Vystavené exponáty tak potěší i všechny pamětníky a znalce v oboru.

Při realizaci výstavy požádalo Muzeum východních Čech o spolupráci celou řadu institucí: Východočeské muzeum v Pardubicích, Vojenský historický ústav v Praze, společnost Post Bellum s projektem Paměť národa, Přírodovědecká fakulta UHK, Třebíč Nuclear Model Club, Letecké služby Hradec Králové a zejména pak několik desítek pamětníků, leteckých veteránů, leteckých publicistů, sběratelů a modelářů. Sbírky hradeckého muzea totiž k této tematice, která navíc ve své době podléhala utajování, nejsou příliš bohaté, přesto budou k vidění například trosky letounu MIG-15 SB. Ze zápůjček pak stojí za zmínku například letecký motor Rolls Royce Merlin z letadla Spitfire MK.IX, vystřelovací sedačka typu K-36 používaná v československém vojenském letectvu v 80. letech 20. století či modely letecké techniky. Ze soukromých sbírek lze zmínit zápůjčka takzvané černé skříňky pocházející z letounu MIG-21.

"Jako každá moderní výstava potěší i „UPÍR“ své návštěvníky celou řadou multimédií z produkce někdejších institucí - Armádního filmu Praha nebo Československé televize.," uvedla v tiskové zprávě mluvčí muzea Lucie Peterková. Nechybí ani interaktivní prvky, které ocení zejména školy či mladší generace návštěvníků, nebo digitální nadstavba určená pro hlubší zájemce. Ta bude v průběhu výstavy postupně obsahově dorůstat.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Východních Čech

Štítky výstava, muzeum, Hradec Králové, upír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém muzeu zaplesají srdce fanoušků historického letectví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.