Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VAK Trutnov poprvé vyplatí dividendy, akcionářům rozdělí přes dva miliony

Společnost Vodovody a kanalizace Trutnov vyplatí poprvé dividendy. Z loňského zisku 3,6 milionu korun pošle akcionářům 2,2 milionu korun, tedy čtyři koruny na akcii.

Do nerozděleného zisku půjde milion korun a 400.000 korun půjde do sociálního fondu a stimulačního fondu. Akcionáři o tom rozhodli na dnešní valné hromadě. Firma, v níž mají největší podíl města a obce v čele s Trutnovem, dosud veškerý volný zisk investovala. To se nelíbilo minoritním akcionářům, kteří rozdělování zisků bez výplaty dividend začali napadat u soudů.

Na květnové valné hromadě vodáren představenstvo navrhlo výplatu dividend tři koruny na akcii. Učinilo tak s ohledem na to, že soudy označily rozdělení zisku roku 2017 bez výplaty dividend za nesprávné. Návrh ale akcionáři v čele s obcemi neschválili. Neprošly ani návrhy minoritních akcionářů na výplatu dividend ve výši pět a šest korun na akcii. Minoritní akcionáři následně zablokovali návrhy představenstva na změnu formy a podoby akcií, návrh na výkup akcií vodárnami a na zvýšení základního kapitálu.

Pro dnešní valnou hromadu představenstvo navrhlo výplatu dividendy čtyři koruny na akcii, což akcionáři schválili. Podle trutnovského starosty Michala Rosy (ODS) města a obce vyslyšely hlas minoritních akcionářů žádajících výplatu dividend a situaci označil za narovnání vztahů. Hlavní díl z dividend dostane město Trutnov, které ve vodárnách drží přes 49 procent akcií. Podle Rosy město tyto peníze zpět vloží do vodárenské infrastruktury.

Akcionáři dnes dále schválili, že akcie znějící na majitele budou nově na jméno a budou mít listinnou podobu. Jde o akcie, které mají původ v kuponové privatizaci v 90. letech minulého století a na základním kapitálu vodáren mají podíl 14 procent. Většinou je drží minoritní akcionáři, největším z nich je René Holeček s podílem 5,9 procenta na základním kapitálu vodáren. Akcie v držení obcí již na jméno a v listinné podobě jsou, navíc mají i omezenou převoditelnost.

Vodárny také podle dnešního usnesení valné hromady nabídnou privátním akcionářům možnost odprodeje akcií. Ve veřejném návrhu budou moci vodárny vykoupit až 20.000 akcií na jméno za cenu 650 korun. Nabídka potrvá do 31. května 2023. Cílem je soustředit vlastnictví akcií hlavně do rukou měst a obcí. Celkem je základní kapitál VAK složen z 553.531 kusů akcií o nominální hodnotě 1000 korun.

Akcionáři dnes také schválili zvýšení základního kapitálu společnosti až o 56 milionů korun. Obce budou moci v úpisu získat akcie za své půjčky vodárnám na financování staveb vodovodů a kanalizací. Vydáním akcií obcím vodárny sníží své zadlužení asi o 45 milionů korun, například vůči Trutnovu si vodárny odmažou dluh 22 milionů korun. Akcie budou moci upsat i ostatní akcionáři.

VAK v regionu zásobuje vodou 36.000 lidí. Loni vykázal tržby 166 milionů korun a na investice dal 103 milionů korun, meziročně o pětinu více. Letos vodárny plánují zisk v milionech korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto burzovnisvet.cz

Štítky ČR, voda, služby, odpady, firmy, Vodovody a kanalizace Trutnov, hromada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAK Trutnov poprvé vyplatí dividendy, akcionářům rozdělí přes dva miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.