Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Největší návštěvnost ze státních památek v hradeckém kraji měl opět barokní Kuks

Za prvních deset měsíců přišlo na pět památek v Královéhradeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) 188 794 lidí. Je to o dvě procenta více než za stejnou dobu v roce 2021, kdy přišlo 184 955 návštěvníků. Poslední říjnovou nedělí skončila oficiální návštěvnická sezona. Do konce roku památky chystají ještě adventní akce. Vyplynulo to z údajů, které zveřejnila územní památková správa na Sychrově. NPÚ má v kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital v Kuksu. Návštěvnost památek v kraji byla loni, stejně jako v roce 2020 negativně poznamenaná dopady pandemie koronaviru.

"Letošní sezona byla po dvou předchozích covidových letech bez návštěvnických omezení, ale dopady pandemie jsme na památkách vnímali i letos. I my jsme šetřili, řadu kulturních akcí jsme provedli v menším měřítku, některé jsme zrušili úplně," uvedl ředitel památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Letošní čísla návštěvnosti nejsou podle něj konečná, ještě porostou s ohledem na chystané adventní akce. "Bohužel nedosáhneme na čísla z roku 2019, kdy výše uvedené památky navštívilo bezmála 273 tisíc lidí. Je ale třeba říci, že se nám zcela změnil návštěvnický provoz na Opočně, kde se z více krátkých okruhů reinstalovaly dva rovnocenné okruhy, z důvodu filmování byl určitou dobu uzavřen Hrádek u Nechanic, a to vše se do statistiky promítlo. Na druhou stranu byl zájem o svatební obřady i o pronájmy vybraných prostor třeba pro muzikálové projekce," uvedl Kadlec.

Nejvyšší návštěvnost ze státních památek v kraji letos do konce října zaznamenali v barokním hospitalu Kuks na Trutnovsku a na zámku v Ratibořicích na Náchodsku, a to 58 659 lidí a 38 619 návštěvníků. V hospitalu šlo meziročně o nárůst o 11,4 procenta a v Ratibořicích o 18 procent. Zámek v Náchodě za prvních deset měsíců letošního roku přilákal 33 799 návštěvníků, o 24,6 procenta více než za stejnou dobu loni. Opočenský zámek do listopadu navštívilo 32 402 lidí, meziročně o 32,3 procenta méně a Hrádek u Nechanic 25.315, o 3,34 procenta více.

"Hospital Kuks své brány otevře 11. listopadu u příležitosti Dne válečných veteránů a prohlídky zde budou možné i následující dva víkendy po tomto datu. Na zámcích Hrádek u Nechanic, Náchod i Opočno se chystají adventní prohlídky, na Opočně a Kuksu také vánoční trhy. Adventní program se chystá také v Rudrově mlýně v Ratibořicích," uvedla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Památky lákaly letos na řadu novinek, například na Kuks se vrátil zcizený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka a na zámku Hrádek u Nechanic zavedli na prázdninové měsíce novou prohlídkovou trasu s názvem Od sklepů po věž.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ

Štítky ČR, správa, památky, turistika, NPÚ, Královéhradecký, Kuks, Národní památkový ústav, Královéhradecký kraj, Zámek Opočno, Ratibořice, Náchod, Sychrov, Hrádek, pandemie covidu-19, Nechanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší návštěvnost ze státních památek v hradeckém kraji měl opět barokní Kuks  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.