Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Radary v Hradci už fungují, ale pokuty začnou padat až na jaře

V Hradci Králové proběhla instalace radarů a kamer. Hlídat budou rychlost i jízdu na červenou. Mezi řidiči velká diskuse o tom, jestli už je to ostrý nebo testovací provoz. Pravda je taková, že pokuty začnou padat až na jaře.

V posledním roce dochází na vybraných křižovatkách v Hradci Králové k jejich obměně v rámci instalace inteligentního dopravního systému. Spolu s ním přibydou na některých místech také radary, které budou měřit úsekovou a okamžitou rychlost nebo zaznamenávat průjezd vozidel na červenou. Do poloviny listopadu by měly být kamery umístěny na vybraná místa, následovat bude po dobu pěti měsíců jejich zkušební provoz. Penalizační systém v rámci IDS chystá město spustit na jaře příštího roku.

Naší prioritou je nejen zajistit plynulost dopravy v Hradci Králové, ale i bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Proto jsme se rozhodli doplnit inteligentní dopravní systém o penalizační modul. Dvanáct nových kamer tak bude sledovat jak průjezd vozidel na červenou, tak i dodržování stanovené rychlosti,“ vysvětluje primátor města Alexandr Hrabálek. Místa, kde se radary nacházejí, byla konzultována s Policií České republiky. „Toto opatření se samozřejmě netýká těch řidičů, kteří dodržují pravidla silničního provozu, ale dotknou se neukázněných, těch, kteří nás všechny ohrožují, ať již nepřiměřenou rychlostí a nebo nerespektováním semaforů na světelných křižovatkách. Radary, které například budou měřit okamžitou rychlost, byly umístěny v blízkosti mateřských a základních škol,“ doplňuje primátor.

Po celém městě se nachází dvanáct kamerových bodů, z nichž čtyři jsou určeny na úsekové měření, a to v Koutníkově ulici a ulici Antonína Dvořáka. Dvě kamery budou hlídat průjezd vozidel na červenou, nacházejí se v Okružní ulici a na Rašínově třídě. Šest radarů pak bude zajišťovat okamžité měření, umístěné jsou v ulicích Úprkova, Lhotecká, Zborovská, Pouchovská, na Pražské třídě a třídě SNP. „V těchto dnech byl napojen systém radarů a jsou připraveny na spuštění do zkušebního provozu, který bude probíhat následujících pět měsíců. Pokud půjde vše podle plánu a zkušební provoz bude úspěšný, předpokládá se, že ostrý provoz penalizačního modulu IDS bude spuštěn v dubnu příštího roku,“ uvádí investiční náměstek primátora Jiří Bláha. Kamerové body budou zároveň součástí stávajícího dohledového systému a budou sloužit i k objasnění dopravních nehod. Zároveň nebudou fungovat všechny radary současně, ale je nastaveno jejich střídání. Kamery, které nebudou aktivní pro penalizační modul, budou stále funkční pro sběr statistických údajů intenzity dopravy.

Práce na celém inteligentním dopravním systému zatím pokračují podle plánu, v těchto dnech se dokončují dvě křižovatky, obě na Brněnské třídě. Stavební práce by zde měly skončit v polovině listopadu, do konce měsíce pak bude zprovozněna signalizace. Obměna semaforů se tak celkem týkala 34 křižovatek a čtyř signalizovaných přechodů po celém městě.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky radar, měření, Hradec Králové, křižovatky, semafory, jaro, videokamera, Antonín Dvořák, Alexandr Hrabálek, Jiří Bláha, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tom Kad

Ale když už jste ten dopravní systém "zinteligentili", tak proč jízda hradcem je od červený k červený ?

Pondělí, 31. října 2022, 22:32Odpovědět

Radary v Hradci už fungují, ale pokuty začnou padat až na jaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.