Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Krajská společnost CEP skončí, důvodem jsou špatné hospodářské výsledky

Královéhradecký kraj ukončí činnost ztrátové společnosti Centrum evropského projektování (CEP), která je plně ve vlastnictví kraje. Důvodem jsou špatné hospodářské výsledky z minulých let, kvůli nimž navyšovat základní kapitál.

"Smysl společnosti byl jasný, usnadnit obcím a dalším subjektům dosáhnout na dotační prostředky. Situace se od roku 2007 významně změnila a to vyústilo v to, že trh se zaplnil a odráží se to na hospodářských výsledcích. Čísla nejsou příznivá, a to byl důvod proč jsme se rozhodli činnost CEP ukončit," řekl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta (Piráti).  V loňském roce skončilo hospodaření CEP ve ztrátě přes 2,3 milionu korun.

Na běžné fungování podle něj CEP potřebuje ročně devět milionů korun obratu, na příští rok má společnost nasmlouváno zhruba jen 1,7 milionu korun. V současnosti CEP má rozpracovaných asi 50 smluv.Společnost CEP vznikla v roce 2007 a její hlavní činností je získávání dotací pro klienty z řad veřejného i soukromého sektoru. Zabývá se také administrací veřejných zakázek, zpracováním strategických dokumentů a vzdělávacími aktivitami. Jejími klienty jsou obce, města, krajské nemocnice a další subjekty.

"Přes všechny snahy včetně organizačních změn nedošlo ke stabilizaci společnosti a ta není schopna financovat svůj vlastní provoz," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Současné zakázky CEP převezme Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI). "Takže dopad na konečného zákazníka nebude žádný, případně bude zcela minimální. Společnost CIRI tak rozšíří portfolio služeb, které poskytuje obcím a dalším aktérům," řekl Valenta.

K převzetí agendy CEP převezme společnost CIRI minimálně pět zaměstnanců, a to tři projektové manažery a dva pracovníky pro veřejné zakázky. Ostatní zaměstnanci společnosti CEP dostanou nabídky k uplatnění v rámci Královéhradeckého kraje.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB/Martin Červíček

Štítky ČR, správa, služby, firmy, Cep, Královéhradecký, výsledek hospodaření, Královéhradecký kraj, Centrum evropského projektování a.s., International Center for Infectiology Research, Česká pirátská strana, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská společnost CEP skončí, důvodem jsou špatné hospodářské výsledky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.