Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sklárna v Harrachově nakonec výrobu nepozastaví. Je to neskutečný boj, říká majitel František Novosad

Kvůli vysokým cenám plynu se minulý týden majitel harrachovské sklárny František Novosad rozhodl na dva měsíce pozastavit výrobu. V pondělí ale situaci přehodnotil a zaměstnanci tak nepřijdou o práci. Bude to ale těžké, míní majitel.

V listopadu měla být na dva měsíce vyhašena sklářská pec a většina zaměstnanců propuštěna. Náklady na provoz sklárny totiž skokově rostou. Přesto se majitel rozhodl výrobu i zaměstnance udržet. „Trochu se snížila cena plynu, i když včera a předevčírem to bylo kolem 70 eur za megawatthodinu (MWh) a dnes je to už zase 102. Věřím, že ta cena plynu bude někde kolem té stovky, že to nepůjde na 200 a výš. I kvůli zaměstnancům jsem tak rozhodl. Raději jsem jim řekl, že možná nebudou mít plné prémie v listopadu a prosinci, ale že to udržíme,“ řekl v úterý Novosad.

Kvůli drahému plynu zastaví sklárna v Harrachově výrobu, lidi propustí

Majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku František Novosad se rozhodl kvůli vysokým cenám plynu zastavit v listopadu výrobu a na dva měsíce vyhasit sklářskou pec. Většinu z 90 zaměstnanců plánuje propustit. Vyrábět chce znovu od...

I tak podle něj bude ale těžké provoz udržet. „Je to neskutečný boj. Musíme do toho dát nějaké své úspory, abychom to přežili. Máme tu výhodu, že máme nakoupeno na příští rok za rozumný peníz – nějakých 26 euro – takže doufám, že se ten příští rok nadechneme,“ uvedl.

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos slaví 310 let od svého založení. Výroba se zaměřuje na luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry. Součástí areálu je sklářské muzeum, prodejna českého skla a porcelánu, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace. Současná harrachovská sklářská výroba si v mnohém ohledu zachovává vazby na svou tradici – v době automatizované výroby skla zůstává sklárna zaměřena výhradně na ruční výrobu.

Nikdo nám nepomohl, zlobí se majitel

Za loňský rok zaplatila sklárna za plyn 4,5 milionu korun, letos se náklady vyšplhaly přes 20 milionů korun, a to ještě není konec roku. Sklárna dokonce utratila i finance, které měla vyhrazené na novou pec.

„Zakázek máme dost, minimálně na půl roku dopředu. S prací není problém, obrovským problémem je profinancovat výrobu za těchto vysokých cen za energie. Včera jsem přišel do kanceláře a měl jsem na stole fakturu za plyn za září, bylo to 2 700 000 korun. Loni za stejné období to bylo 306 000 korun. To je ta realita, která se dávno měla řešit," řekl Novosad. 

Vláda už v září schválila pomoc velkoodběratelům plynu a elektřiny, letos se však ještě podpory sklárna nedočká. „Je to těžké, protože jsem očekával nějakou pomoc od vlády, od ministra průmyslu, od náměstka kraje – 3. září byl u hejtmana, já jsem se té porady zúčastnil. Mluvil velmi optimisticky, 10. září jsem mu napsal dopis s tabulkou, kolik už mě to stálo milionů. Do dneška mi neodpověděl,“ postěžoval si majitel sklárny. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jablonecko, Harrachov, sklárna, pivovar, plyn, energie, František Novosad, výroba, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklárna v Harrachově nakonec výrobu nepozastaví. Je to neskutečný boj, říká majitel František Novosad  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.