Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové zvedl v pololetí investice na 347 milionů. Výrazně mu rostou příjmy z daní

Město Hradec Králové v prvním pololetí zvýšilo výdaje na investice na 347 milionů korun z loňských 199 milionů korun. Nejvíce město zaplatilo za stavbu fotbalového stadionu a za stavbu lávky přes Labe. Hospodaření města při příjmech a výdajích na úrovni 1,4 miliardy korun skončilo průběžným schodkem 19 milionů korun. Pololetní výsledky hospodaření města dnes schválili zastupitelé.

Městu letos významně rostou daňové příjmy, zejména výnos z daně z přidané hodnoty. V prvním pololetí příjmy z daní vzrostly o 123 milionů korun na 1,09 miliardy korun. Hlavní část nárůstu tvořilo zvýšení příjmů z daně z přidané hodnoty o 77 milionů na 441 milionů korun.

Na růst daňových příjmů zastupitelé dnes reagovali rozhodnutím, že 100 milionů korun z letošního výběru DPH město převede na financování výdajů rozpočtu města v roce 2023. Rozpočet města na rok 2023 již bude schvalovat zastupitelstvo vzešlé z nadcházejících víkendových komunálních voleb.

Na stavbu stadionu i na stavbu lávky přes Labe město v prvním pololetí vydalo shodně po 88 milionech korun. Stadion za 631 milionů korun bez daně by měl být hotový na konci června 2023. Lávka pro pěší a cyklisty město přijde na 140 milionů korun bez daně a veřejnosti by se měla otevřít v březnu 2023.

Další významné částky město v prvním pololetí vydalo za stavbu domu pro odlehčovací službu v Honkově ulici, přestavbu křižovatky Fortna v centru města a stavbu systému řízení semaforů. Významných 26 milionů město dalo za nákup 51 procent akcií v kongresovém centru Aldis od odborových svazů. Město se tím stalo jediným vlastníkem Aldisu.

Město v lednu hospodařilo podle rozpočtového provizoria, protože zastupitelé loni v prosinci po kritice opozice neschválili rozpočet pro letošní rok. Přepracovaný rozpočet zastupitelé schválili letos 31. ledna. Podle opozice původní rozpočet podhodnotil školství a kulturu a nereagoval na růst cen energií. Vedení města označilo původní rozpočet za prorůstový a výhrady opozice odmítlo.

Na radnici od rozpadu trojkoalice ANO, ODS a uskupení Změny a Zelených poslední dva roky menšinově vládnou ANO a ODS. Dalšími stranami v zastupitelstvu jsou Hradecký demokratický klub, Piráti, Koalice pro Hradec a KSČM.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, pololetí, Hradec Králové, daň, Labe, ODS, ANO 2011, KSČM, Česká pirátská strana, Kongresové centrum Aldis, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zvedl v pololetí investice na 347 milionů. Výrazně mu rostou příjmy z daní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.