Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zachraňovat životy je důležité, říká Zdeněk z Hradce Králové. Má za sebou 70 odběrů plazmy

Krevní plazmu letošní moderní medicína stále neumí vyrobit uměle. Je přitom důležitá pro výrobu léků nebo péči například o pacienty s popáleninami. To je jeden z důvodů, proč se Zdeněk Černý z Hradce Králové rozhodl před čtyřmi lety darovat krevní plazmu. Od té doby dochází do odběrového místa pravidelně. Nyní má na kontě 70 odběrů.

„Je pro mě důležité zachraňovat lidské životy, proto jsem se rozhodl začít navštěvovat odběrové centrum v Hradci Králové, abych mohl pomoci někomu, kdo to potřebuje,” uvádí v tiskové zprávě společnosti sanaplasma Zdeněk Černý.  

Kolika lidem přesně dokázal Zdeněk pomoct se jen těžko odhaduje. Plazma se používá například pro výrobu léků na vzácné choroby nebo pro oběti autonehod. Plazma také zachraňuje a prodlužuje život lidí s chronickými onemocněními. „Plazmu nelze vyrobit. Lze ji pouze darovat, proto jsou odběry plazmy od dárců klíčové pro záchranu životů a zlepšení kvality života těchto pacientů," uvádí ve zprávě Jan Štěpánek ze sítě plazmacenter sanaplasma. 

Odběr krevní plazmy trvá zhruba hodinu a probíhá na speciálním přístroji. Ten oddělí krevní plazmu z krve dárce a čistou krev vrátí zpět do těla. Darovat může prakticky každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let. Podmínkou je také váha. Dárce musí vážit mezi 50 až 150 kilogramy.  

Řada odběrových míst za darování krevní plazmy platí. Většinou jde o stokorunové částky. Tyto peníze mají dárcům pokrýt náklady například na dopravu a strávený čas v odběrovém místě. Lidé mohou darovat krevní plazmu i zdarma. V tomto případě mají nárok na den volna v práci a slevu na dani až do výše tří tisíc korun za jeden odběr. I proto je o darování plazmy větší zájem než o darování krve. V České republice navštíví všechna odběrová místa zhruba 120 tisíc lidí ročně.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dárce, plazma, Hradec Králové, Zdeněk, 70, odběrů, pomoc, zdravotnictví, krevní plazma, Zdeněk Černý, Jan Štěpánek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachraňovat životy je důležité, říká Zdeněk z Hradce Králové. Má za sebou 70 odběrů plazmy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.