Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Celá řada věcí mě na Hradci Králové štve, říká lídr Změny pro Hradec a Zelených Záruba

Před komunálními volbami chce Hradecká Drbna představit jednotlivé lídry kandidátek v Hradci Králové. V krajské metropoli do zastupitelstva kandiduje 15 politických subjektů. Dnes vám představíme lídra koalice Změna pro Hradec a Zelených Adama Zárubu.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. V Hradci Králové budou voliči opět vybírat 37 zastupitelů. 

Stejně jako celá řada dalších lídrů a zájemců o pozici v hradeckém zastupitelstvu, i Adam Záruba se v Hradci Králové narodil. V krajské metropoli vyrůstal a strávil v ní prakticky celý svůj život. „Celá řada věcí mě tu štve. A proto se snažím už léta o zlepšení formou účasti v místní politice. Ale přesto mám naše město rád, jsem na život tady zvyklý, a moc si nedovedu představit, že bych trvale žil jinde,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu Záruba.  

Od roku 2010 je zastupitelem Hradce Králové a od roku 2018 radním města. Zároveň je členem Komise místní samosprávy v Malšově Lhotě a předsedou Komise rady města pro životní prostředí. Vystudoval obor Inženýrství životního prostředí na Stavební fakultě ČVUT v Praze. 

„Někdy mám pocit, že se Hradec vznáší někde ve vzduchoprázdnu a problémy okolního světa se ho netýkají. Bohužel náš svět se potýká s čím dál naléhavějšími výzvami, na které musí reagovat i toto město. Planeta nám hoří pod nohama, sociální krize se prohlubuje a toto vše se začíná týkat i Hradce Králové. Nemůžeme se nadále tvářit, že hlavním naším problémem je fotbalový stadion a všechno ostatní je druhotné.  

Neměli bychom k rozvoji a fungování města přistupovat jen z perspektivy řidičů audin nebo BMW. Musíme respektovat rozmanité potřeby obyvatel, z nichž zdaleka ne všichni patří k privilegované části společnosti.  

Změna pro Hradec a Zelení se zaměřují na to, aby v našem městě nebyly ignorovány dopady klimatické změny, energetické krize nebo krize dostupnosti bydlení, které je základním předpokladem sociální stability. Řadu kroků jsme zahájili už v současném volebním období. Dáte-li nám větší mandát, své úsilí nejen v těchto oblastech budeme moci znásobit,“ uvádí Záruba.  

Z nového volebního období má Adam Záruba spíše strach. Podle jeho slov se může situace na radnici zhoršit. A to kvůli špatné domluvě o složení nové vládnoucí koalice. „Naději pak spatřuji v tom, že se do zastupitelstva dostane více nových a mladých lidí a snad konečně ztratí většinu stará parta šíbrů napříč politickým spektrem napojená na různé byznysové zájmy,“ říká lídr kandidátky.  

Zároveň očekává, že se začnou řešit opomíjené problémy města. Jde například o klimatické změny nebo energetickou a bytovou krizi. 

I Adam Záruba je názoru, že vykonávat komunální politiku a sedět v poslanecké sněmovně není možné. „Lidé by si měli rozmyslet, jestli chtějí vykonávat funkce v parlamentu nebo řádně plnit zastupitelský mandát na městě,“ uvádí pro Drbnu Záruba.  

Volební program koalice Změna pro Hradec a Zelení 

I tato koalice má volební program složený z několika bodů. Těch je celkem šest a zabývají se ochranou životního prostředí, péčí o město, udržitelnou a nezávislou energetikou, bezpečnou dopravou, dostupným bydlením a participací veřejnosti. 

Kompletní volební program Změny pro Hradec a Zelených si můžete přečíst zde.

Kandidátní listiny registračnímu úřadu podaly hnutí ANO 2011, Česká pirátská strana, ČSSD, uskupení Hradec rozumem, koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09 s podporou Hradeckých patriotů a LES, uskupení Hradečáci, uskupení Hradečtí kantoři a Nestraníci, lidovecká Koalice pro Hradec, KSČM, ODS, strana Roma Luma, hnutí Rozvíjíme Hradec, STAN, SPD a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.     

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv: Adam Záruba

Štítky volby, 2022, komunální, Hradec Králové, zastupitelstvo, primátor, kandidát, jednička, lídr, Změna pro Hradec, Adam Z8ruba, vizitka, profil, politika, koalice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Drbna.cz, krize, volební program, Hradecký demokratický kl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Celá řada věcí mě na Hradci Králové štve, říká lídr Změny pro Hradec a Zelených Záruba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.