Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Hradci Králové jde do voleb 15 subjektů. Úřad jednu kandidátku odmítl zaregistrovat

Správní odbor královéhradeckého magistrátu zaregistroval kandidátní listiny 15 politických stran a hnutí do zářijových komunálních voleb, o dva více než v roce 2018. Zájem o mandáty hradeckých zastupitelů projevilo zpočátku 16 politických stran a hnutí, úřad ale jednu kandidátku odmítl zaregistrovat. Ve volbách roku 2018 se do zastupitelstva dostalo sedm stran. Volby budou 23. a 24. září. Termín pro rozhodnutí o registraci či odmítnutí podaných kandidátních listin končí 6. srpna, úřad ale může registraci provést i dřív, pokud jsou k tomu splněny podmínky.

Odmítnutým uskupením je Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT - sdružení DSZ - Za práva zvířat a NK.

"Jedna politická strana nesplnila veškeré podmínky a nezajistila ani dodatečnou opravu dle výzvy, proto musela být ze seznamu vyškrtnuta. Hradečtí občané tak budou v zářijových komunálních volbách vybírat 37 zastupitelů z celkem 15 politických stran a hnutí,"  řekla mluvčí hradecké radnice Kateřina Rohlíčková.

V Hradci Králové budou voliči v září opět vybírat 37 zastupitelů, budou volit v 85 volebních okrscích. "U okrsků č. 32 a 53 dojde ke změně volebního místa. Voliči, kteří mají trvalý pobyt na adrese magistrátu, budou moci uplatnit své volební právo v okrsku č. 10. Hlasovací lístky dostanou občané nejpozději do 20. září do schránek, kde mají trvalé bydliště. Voličské průkazy se pro komunální volby nevydávají," uvedla Rohlíčková.

O přízeň voličů se budou ve stotisícovém Hradci Králové ucházet politické hnutí ANO 2011, Česká pirátská strana, ČSSD, uskupení Hradec rozumem, koalice Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09 s podporou Hradeckých patriotů a LES, politické hnutí Hradečáci, uskupení Hradečtí kantoři a Nestraníci, lidovecká Koalice pro Hradec, KSČM, ODS, politická strana Roma Luma, hnutí Rozvíjíme Hradec - NOVÁ HRADECKÁ OBČANSKÁ KANDIDÁTKA, dále také STAN, SPD a Změna pro Hradec a Zelení.

Podle čtenářů Hradecké Drbny by volby vyhrálo HDK. Primátorkou by se stala Pavlína Springerová

Přesně před týdnem Hradecká Drbna zveřejnila anketu, ve které mohli čtenáři hlasovat. Vybírali z politických stran a uskupení. Na prvním místě se umístil Hradecký demokratický klub v čele s Pavlínou Springerovou. V těsném závěsu pak skončilo nově...

Jména lídrů ani konkrétní obsazení kandidátek magistrát nezveřejnil, uvedli je ale zástupci oslovených stran a hnutí.

Jedničkou na kandidátce hnutí ANO je zastupitelka Jana Šandová, koalici HDK a TOP 09 vede do voleb prorektorka Univerzity Hradec Králové a hradecká zastupitelka Pavlína Springerová (HDK). Lídrem ODS je ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. O pozici jedničky ODS se ucházel i primátor Alexandr Hrabálek, ale při vnitrostranické volbě neuspěl a kandidovat bude z pátého místa.

V čele kandidátky Koalice pro Hradec je vodohospodářka Růžena Divecká, Piráty opět vede poradce ve strojírenství Pavel Vrbický. Změnu pro Hradec a Zelené znovu vede zastupitel a člen rady města Adam Záruba. V čele kandidátky KSČM je znovu bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová a lídrem hnutí STAN je logistik Luboš Hoker. Jedničkou Svobody a přímé demokracie (SPD) se stala středoškolská učitelka a ekonomka Irena Němcová. Sociální demokracii se do hradeckého zastupitelstva po čtyřleté pauze pokusí vrátit z pozice lídra obchodní manažer Jan Král.

Lídrem hnutí Rozvíjíme Hradec je senátor, hradecký a krajský zastupitel a právník Jan Holásek. Nový volební subjekt Hradečtí kantoři a Nestraníci vede ředitel ZŠ Mandysova Jan Faltýnek. Lídrem uskupení Hradec rozumem bude advokát a krajský předseda strany PRO Zdeněk Cvejn. Politické hnutí Hradečáci má v čele kandidátky specialistu na síťovou bezpečnost Jakuba Andryse a strana Roma Luma dělníka Jana Bendika.

Po volbách v roce 2018 koalici vytvořilo vítězné hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Dalšími stranami v nynějším zastupitelstvu jsou HDK, Piráti, Koalice pro Hradec a KSČM.

V Královéhradeckém kraji se 23. a 24. září uskuteční volby do obecních zastupitelstev v 447 obcích a městech. Jedinou obcí v kraji, kde budou kvůli nepodání žádné kandidátní listiny vyhlášeny dodatečné volby, je obec Ohařice na Jičínsku. Současně s komunálními budou také volby do Senátu v obvodu Jičín, do kterého kromě Jičínska spadá i část Nymburska. Kandidovat tam bude sedm lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Královéhradecký, Hradec Králové, politická strana, kandidátní listina, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Hradecký demokratický klub, ODS, Demokratická strana zelených, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové jde do voleb 15 subjektů. Úřad jednu kandidátku odmítl zaregistrovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.