Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

OBRAZEM: Hradecká Fortna už má kruhový objezd. Práce jdou podle plánu

V březnu letošního roku silničáři nadobro uzavřeli křižovatku Fortna na vnitřním okruhu v Hradci Králové. Dnes už si kolemjdoucí mohou udělat jasnou představu o tom, jak bude nové křížení Komenského a Hradecké ulice vypadat. Hradecká Drbna vás nyní vezme přímo na staveniště.

Rekonstrukcí křižovatky dojde k úplnému přebudování celého prostranství. Původní křížení ve tvaru T nahradí kruhový objezd. Te mát být pro řidiče pohodlnější a především bezpečnější. Počítá se s přebudováním chodníků, cyklostezek i zastávek městské hromadné dopravy. Na místě těch současných vznikne malý dopravní terminál. Zároveň se počítá i s vybudováním parkoviště. 

Podle informací radnice jde rekonstrukce podle plánu. „Stavební práce jdou podle plánu, harmonogram stavebních prací zhotovitel plní," uvedla pro Českou tiskovou kancelář mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková

V současné době je vybudovaný samotný kruhový objezd, ostrůvky, obrubníky a stožáry trakčního vedení. Během srpna se musí stihnout dokončit asfaltová vozovka. Pro stavbaře je konec prázdnin závazným termínem. Začátkem října by se mělo staveniště zprůjezdnit pro spoje městské hromadné dopravy. Následně se budou dodělávat chodníky, zastávky MHD nebo zeleň v celém prostranství.  

Uzavření křižovatky výrazné komplikace v dopravě nepřineslo  

„Pokud uzavřeme takto důležitou křižovatku, určitě to komplikace způsobí. Oprava však přispěje ke zlepšení dopravy nejen v centru Hradce Králové,“ uvedl na začátku rekonstrukce pro Hradeckou Drbnu primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Nejhorší scénáře však naplněné nejsou. Řada řidičů se během rekonstrukce křižovatky potýká s nekomfortem a mírným zdržením. O vážných komplikacích ve městě se však mluvit nedá. Nejvytíženější je v současné době křížení Gočárova okruhu a Malšovického mostu, kudy vede objízdná trasa. Ve špičce čeká zdržení i na druhé polovině vnitřního okruhu u magistrátu.  

Před zahájením prací měla radnice dvě varianty. Buď delší rekonstrukci během částečné uzavírky nebo kratší práce za kompletně uzavřené křižovatky. Rozhodnutí tradičně rozdělilo veřejnost na dvě poloviny.  

Souhlasíte s úplnou uzavírkou křižovatky Fortna v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo853 čtenářů

Rekonstrukce frekventované křižovatky radnici zatím vyšla na 18,5 milionu korun. Celkově se počítá s cenou kolem 52,6 milionu korun. Radnici se na tuto zakázku podařilo získat hned dvě dotace. 21 milionů korun na vybudování dopravního terminálu a dalších 22 na samotnou rekonstrukci křižovatky.  

Podle původních plánů má rekonstrukce trvat 14 měsíců. Kompletně hotovo by mohlo být do května příštího roku.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Fortna, křižovatka, kruhový, objezd, rekonstrukce, prostranství, přestavba, MHD, cyklista, pěší, doprava, okruh, Hradec Králové, kruhový objezd, městská hromadná doprava, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Hradecká Fortna už má kruhový objezd. Práce jdou podle plánu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.