Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji klesá nezaměstnanost už třetí měsíc v řadě

Ještě v března byla nezaměstnanost 2,8 procenta. V dubnu byla o dvě setiny procenta nižší. Snížila se třetí měsíc po sobě. K poslednímu dubnu hledalo práci 9984 lidí, oproti březnu je to o 499 méně. Volných míst, které nahlásili zaměstnavatelé úřadům práce meziměsíčně klesl o 132 na 12.853 míst. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR.

V porovnání s dubnem roku 2021 nezaměstnanost v kraji klesla o pět desetin procentního bodu z tehdejších 3,1 procenta. Od loňského května, tedy v posledním roce, se nezaměstnanost v kraji pohybuje v intervalu od 2,6 do tří procent. Na nejvyšší hodnotě, na třech procentech, byla pouze letos v lednu.

V dubnu nezaměstnanost klesla ve všech pěti okresech v kraji. Nejvyšší nezaměstnanost byla stále na Náchodsku, které mělo 3,6 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla nadále na Rychnovsku s hodnotou 1,7 procenta. Rychnovsko mělo po okresech Praha-východ, Praha-západ a Pelhřimov a Benešov pátou nejnižší nezaměstnanost v celém Česku. Výrazně podprůměrnou nezaměstnanost měl i okres Jičín, jehož 1,9 procenta byla osmou nejnižší hodnotou v zemi.

V celé ČR nezaměstnanost v dubnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,3 procenta. Bez práce bylo 243.658 lidí, asi o devět tisíc méně než v březnu.

Nezaměstnanost se snížila díky sezónním pracím

Podle Úřadu práce ČR se v dubnu pozitivně projevily sezonní práce. „V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Lidé také našli u měst a obcí práci při jarních úklidech v rámci veřejně prospěšných prací.

Volných míst v kraji bylo nadále více než nezaměstnaných. V okresním porovnání převyšoval počet volných míst počet nezaměstnaných na Královéhradecku, Jičínsku a Rychnovsku. Naopak na Náchodsku a Trutnovsku bylo víc nezaměstnaných než volných míst. Nejvíce volných míst nabízeli ke konci dubna zaměstnavatelé na Královéhradecku, a to 4974. Představovalo to 39 procent všech volných míst v kraji.

"Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících," uvedl Najmon.

V celostátním srovnání měl Královéhradecký kraj v dubnu čtvrtou až šestou nejnižší nezaměstnanost v ČR. Nižší měly s 2,3 procenta sousední Pardubický kraj, s 2,4 procenta Jihočeský kraj a s 2,5 Zlínský kraj. S Královéhradeckým krajem shodných 2,6 procenta měly Plzeňský kraj a Praha.

Ukazatele nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v březnu a v dubnu 2022:

*Čísla v závorkách označují počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Královéhradecký kraj, práce, nezaměstnanost, ČR, klesá, firmy, nabídka, Úřad práce České republiky, Česko, okres Rychnov nad Kněžnou, Viktor Najmon, okres Náchod, Praha, okres Praha-východ, okres Praha-západ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji klesá nezaměstnanost už třetí měsíc v řadě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.