Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Povodí Labe dokončilo první etapu čištění historického vodního kanálu Alba

Státní podnik Povodí Labe dokončil první etapu odstraňování nánosů z památkově chráněného umělého vodního kanálu Alba na Rychnovsku. K čištění kanálu, jehož vznik sahá do 15. století, se stavbaři vrátí letos na podzim, závěrečnou třetí etapu čištění začnou na podzim 2023. Vše by mělo být hotové v roce 2024.

Téměř 18 kilometrů dlouhý kanál vedoucí z Častolovic na Rychnovsku do Třebechovic pod Orebem na Hradecku má kvůli nánosům bahna snížený průtok asi na čtvrtinu. Krajině v okolí kanálu by bez vyčištění kanálu hrozilo postupné vysychání. Naposledy vodohospodáři kanál, který patří k nejstarším vodním dílům v Česku, čistili téměř před 40 lety.

Zatím stavbaři z chomutovské firmy RRR kanál vyčistili od jeho začátku v Častolovicích, kde kanál napájí voda z řeky Bělá, po jeho křížení s Olešnickým potokem v Česticích. Pracovali v době vegetačního klidu od poloviny ledna do dubna. Vytěžené bahno uložili na pole.

"Druhá etapa těžení sedimentů začne po 1. listopadu v úseku mezi Olešnickým potokem a Hromkovými mokřady a dále bude pokračovat přes Týniště nad Orlicí," řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Poslední třetí etapa začne na podzim 2023 a zahrne zbývajících sedm kilometrů toku do Třebechovic pod Orebem.

Při čištění kanálu dělníci také kácí stromy v profilu koryta, kterým hrozí vyvrácení nebo by bránily pracím v korytě. Stavbaři také upraví břehy a vyčistí mostky a propustky pod komunikacemi a zemědělskými nebo lesními přejezdy. Celé dílo přijde na 9,8 milionu korun.

Kanálem, kterému místní lidé také říkají Vantroka, ročně v průměru proteče asi 11 milionů metrů krychlových vody. V minulosti kanál napájel rozsáhlou síť rybníků a zásoboval vodou panské mlýny a pily, ve své době byl i hybnou silou průmyslové revoluce v Podorlicku. Dnes kanál slouží k napájení rybníků či pro závlahy.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magyar | Pixabay

Štítky ČR, voda, stavby, památky, Povodí Labe, Povodí Labe (státní podnik), Alba, podzim, okres Rychnov nad Kněžnou, Třebechovice pod Orebem, Častolovice, Česko, Královéhradecký kraj, Průmyslová revoluce, Bělá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Labe dokončilo první etapu čištění historického vodního kanálu Alba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.