Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodohospodáři v Hradci Králové začali s výměnou potrubí, které zásobuje pitnou vodou celé město

Vodohospodáři v Hradci Králové začali s výměnou potrubí, které zásobuje pitnou vodou téměř stotisícový Hradec Králové. Další důležitou investicí je i rozšíření kapacity vodojemu v Bohuslavicích. Oba projekty vyjdou na 208 milionů korun.

Opravy jsou v tuto chvíli nezbytné nejen kvůli stáří potrubí, které už bylo v nevyhovujícím stavu, ale i z důvodu stále častějšího sucha, kvůli kterému by mohlo dojít k nedostatku pitné vody v regionu. 

Stavbaři v Hradci Králové vymění dva a půl kilometru dlouhé potrubí, kterým přitéká voda do vodojemu na Novém Hradci.

"Potrubí je o průměru 60 centimetrů a pochází z roku 1960. Již je na hranici životnosti," řekl technicko-provozní náměstek vodáren Pavel Loskot.

Potrubí vede mimo jiné podél Gočárova okruhu v úseku od Orlického mostu po nadjezd v Malšovické a pod Brněnskou ulicí. Jeh výměna probíhá z větší části otevřeným výkopem a řidiči tak musí počítat s komplikacemi v dopravě.

Stavba za 136 milionů korun by měla být hotová do konce roku 2023 a ministerstvo zemědělství na ni poskytlo dotaci 68 milionů korun."Investice zabezpečí dostatečné množství vody pro občany Hradce Králové," uvedl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). 

Druhou stavbou je rozšíření kapacity vodojemu v Bohuslavicích, který zásobuje vodou 16 obcí na hranici okresů Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou. Vodojem se kompletně opraví a dostane i novou strojní technologii a zabezpečení.

Na tuto stavbu je vyčleněno přes 72 milionů korun.  Stavba by měla být hotová do června 2023 a většinu zaplatí dotace od ministerstva zemědělství.

Hradecké vodovody jsou napojené na Vodárenskou soustavu východní Čechy, která propojuje vodárny v Náchodě, Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi. Soustava zásobuje pitnou vodou zhruba půl milionů lidí.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, vodovody, potrubí, investice, projekt, Bohuslavice, vodojem, Nový Hradec, vodohospodáři, pitná voda, Alexandr Hrabálek, ODS, vodní hospodářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři v Hradci Králové začali s výměnou potrubí, které zásobuje pitnou vodou celé město  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.