Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hradci Králové vyjádřili podporu Ukrajině stovky lidí. Promluvili studenti, zástupci církve i samotní Ukrajinci

V Hradci Králové na Masarykově náměstí se konal happening na podporu válkou zmítané Ukrajiny. U sochy T.G. Masaryka se sešlo několik stovek lidí, kteří odsoudili ruskou agresi a vyjádřili sounáležitost s ukrajinským národem. U mikrofonu se vystřídali řečníci z řad studentů, církve nebo charity a promluvilo i několik Ukrajinců žijících u nás. Zazněla ukrajinská hymna a akci zakončila společná modlitba.

V pátek o půl sedmé večer se na Masarykově náměstí sešlo několik stovek lidí, kteří tak chtěli symbolicky vyjádřit podporu ukrajinskému národu ve válce s Ruskem. Akci s názvem "Putine, ruce pryč od Ukrajiny" zorganizoval spolek Mluvme spolu.

Někteří lidé měli v ruce ukrajinské vlajky, jiní drželi transparenty s nápisy „Dnes Ukrajina – zítra Evropa“, „Běž domů, Ivane“ nebo „Nechceme válku, zastavte Rusko!“.

U mikrofonu se během hodinového happeningu vystřídalo několik řečníků, kteří odsoudili ruskou agresi jako akt, který je v rozporu s mezinárodním právem. Za studenty královéhradeckého gymnázia J.K.Tyla promluvil David Vápeník, který byl také jedním ze spoluorganizátorů dopoledního setkání studentů před školou.

Mnoho z nás by nečekalo, že se v roce 2022 dočkáme bombardování sídlišť a nemocnic, vraždění a masakrování žen a dětí uprostřed Evropy. Je to pohled jako z noční můry. Odhodlání ukrajinského lidu bránit proti přesile svou svobodu je podle nás obrazem skutečného hrdinství, řekl.

Od studentů zazněla ostrá kritika vůči Putinovi, za což od přítomných lidí sklidili potlesk. „My studenti Královéhradeckého kraje jsme pobouřeni činy zrádce míru Vladimíra Putina. Domníváme se, že proti ruské federaci by se mělo postupovat co možná nejtvrdší cestou,“ řekl zástupce krajského parlamentu mládeže Královéhradeckého kraje Jan Štěpánek.

Slovo dostalo taky několik Ukrajinců žijících v Hradci Králové, kteří především poděkovali všem přítomným za podporu a poskytnutou pomoc.

Během setkání bylo možné přispět na sbírku Člověka v tísni SOS Ukrajina. Mluvilo se i o dalších možnostech pomoci.

Diecézní katolická charita HK je v úzkém kontaktu s krizovými štáby Královehradeckého kraje i města Hradce Králové. Je potřeba, aby pomoc, která přichází, byla koordinovaná a co nejvíce efektivní. Momentálně řešíme hlavně ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Někteří z nich by měli přijet už během tohoto víkendu,“ řekla ředitelka diecézní charity HK Anna Maclová

Během akce zazněla ukrajinská hymna a poté zástupci čtyř církví přednesli společnou modlitbu za všechny zemřelé a prosbu za ukončení konfliktu. Happening zakončilo společné provolání Sláva, Ukrajině!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecý kraj, Hradec Králové, Masarykovo náměstí, happening, Ukrajina, válka, Rusko, Putin, podpora, církev, sbírka, studenti, charita, Vladimir Vladimirovič Putin, Tomáš Garrigue Masaryk, Evropa, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vyjádřili podporu Ukrajině stovky lidí. Promluvili studenti, zástupci církve i samotní Ukrajinci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.