Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Domácnosti bez proudu, komplikace v dopravě a povodňová bdělost. To byl dnešek v režii větru a deště

Silný vítr dnes potrápil celou republiku. Během dopoledne byla situace nejhorší na východě Čech. Na Sněžce nad ránem foukal vítr o rychlosti 181 kilometrů v hodině, což je síla orkánu. Desítky tisíc lidí v regionu byly bez proudu a popadané stromy komplikovaly dopravu na sinicích i na železnici.

Vítr nad ránem dosáhl na Sněžce rychlosti orkánu, foukalo tady rychlostí 181 kilometrů v hodině. Úplně se kvůli tomu zastavily oba úseky lanovky a horská služba varovala před hřebenovými výstupy. Vítr zcela zastavil taky některá lyžařská střediska, například Ski centrum Říčky bylo dopoledne úplně bez proudu. Vleky nejely ani na mnoha místech v Krkonoších. 

Domácnosti bez proudu

Tisíce domácností v Královéhradeckém kraji byly bez proudu. K nejzasaženějším oblastem patřil Hradec Králové a okolí, Jičínsko směrem na Semily, Náchodsko, Trutnovsko a Rychnovsko. „V osm ráno bylo v kraji bez elektřiny skoro osmdesát tisíc domácností,“ uvedla mluvčí ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Poruchy způsobily popadané stromy a větve na elektrickém vedení. „Na jejich odstraňování intenzivně pracujeme, ale i naše čety musí dbát na bezpečnost, protože stále velmi silně fouká,” dodala během dopoledne mluvčí.

Komplikace na silnicích a na železnici

Komplikace byly kvůli popadaným stromům taky na silnicích. Na Trutnovsku za Chotěvicemi ve směru na Vítěznou spadlý strom zablokoval provoz a podobná situace se řešila například i na Náchodsku na příjezdu do Červeného Kostelce od Rtyně v Podkrkonoší. 

Komunikace ve směru od Nového Města na dálnici D11 byla odpoledne taky neprůjezdná. Vítr měl převrátit přívěs za nákladním vozidlem. Vyproštění bude muset provést specializovaná firma. Při události nebyl nikdo zraněn.

Silný vítr ochromil taky železniční dopravu, vlaky od rána nabíraly několikahodinová zpoždění. Mezi obcemi Horní Holetín a Ranná na Chrudimsku vykolejil dopoledne osobní vlak, který najel na kmen spadlého stromu. Pak na něj ještě spadl další strom. Nikomu z jedenadvaceti citujících se nic nestalo a byli převezeni náhradní autobusovou dopravou. 

Povodňová aktivita

Vichr v kombinaci s deštěm pak způsobil zvednutí hladin některých řek. Na šesti místech Královéhradeckého kraje dnes dopoledne hladiny řek přesáhly hodnotu prvního povodňového stupně. Třeba na Stěnavě v Otovicích na Náchodsku, na Metuji v Maršově nad Metují, v Hronově a v Krčíně, na Javorce v Lázních Bělohrad na Jičínsku a na Labi ve Špindlerově Mlýně.

Hasiči na Náchodsku a Rychnovsku asi na dvaceti místech čerpali vodu ze sklepů a garáží.„Za dnešní den evidujeme už tři sta událostí, nejvíce v okrese Trutnov, Jičín a Náchod,“ uvedl dnes odpoledne HZS Královéhradeckého kraje na svých stránkách.

Policisté museli uzavřít významnou spojnici z Dolní Branné na Trutnovsku do Vrchlabí. Na silnici se vylila voda a dosahovala výška jednoho metru. „Řidiči byli na situaci upozorňováni dopravním značení, dopravu usměrňovali policisté. Na místě zasahovali i hasiči s těžkou technikou,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

V Rudníku na Trutnovsku způsobil vydatný déšť sesuv půdy v blízkosti rodinného domu. Záchranáři museli obyvatele domu evakuovat a objekt prohlédl statik.

V Maršově nad Metují na Metuji očekáváme v nejbližší době dosažení třetího stupně povodňové aktivity. Nelze vyloučit následné dosažení třetího stupně v profilech níže po toku Metuje,” upozornil ČHMÚ. Stav povodňového ohrožení platí v okresech Dvůr Králové a Náchod.

Vítr by měl odpoledne postupně slábnout. K úplnému uklidnění sitauce ale dojde až kolem půlnoci v noci na zítřek. Český hydrometeorologický ústav navíc vydal další výstrahu před silným větrem. Po krátké pauze v pátek vítr opět zesílí, silně foukat bude do sobotního večera.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, vítr, orkán, Sněžka, silnice, stromy, hasiči, policie, komplikace, železnice, vlak, výstraha, meteorologové, doprava, strom, vichřice, Česko, okres Náchod, okres Trutnov, Metuje, Český hydrometeorologický ústav

Domácnosti bez proudu, komplikace v dopravě a povodňová bdělost. To byl dnešek v režii větru a deště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.