Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tisíce stížností na povinné očkování za týden. Ombudsman se postaví proti očkovací vyhlášce

Vakcinace proti koronaviru by se měla od března stát povinnou záležitostí pro seniory a vybrané profesní skupiny. S nedobrovolným očkováním ale nesouhlasí tisíce Čechů, kteří se se svými stížnostmi obracejí na veřejného ochránce práv. Ombudsman se proto připojí k řízení o zrušení části očkovací vyhlášky u Ústavního soudu.

Na ombudsmana Stanislava Křečka se za poslední týden obrátilo pět tisíc stěžovatelů, kteří s povinností očkovat se proti koronaviru nesouhlasí. Většina z nich spadá do jedné ze skupin, které by se měly povinně očkovat již od března. Jde o osoby nad šedesát let, pracovníky integrovaného záchranného systému, zdravotníky, členy armády a další. Stěžovatelé argumentují například obavami z možných zdravotních komplikací po podání vakcíny. 

Veřejný ochránce práv se proto rozhodl využít svého oprávnění a vstoupil jako vedlejší účastník do řízení o zrušení části očkovací vyhlášky. Návrh směřující proti vyhlášce podepsalo čtrnáct senátorů, podle nichž je nařízené očkování v rozporu s Listinou základních práv a svobod a vedlo by k nucenému odchodu části lidí z jejich zaměstnání. 

Vyhlášku, která začne platit v březnu, schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO).  „Lidé mne v posledních dnech zavalili lavinou žádostí, abych sám podal Ústavnímu soudu návrh na zrušení části vyhlášky. V této chvíli ale bylo logické využít možnost vstoupit do stávajícího řízení. Myslím, že teď, když jsem se k řízení u Ústavního soudu připojil, bude stížností na stávající podobu očkovací vyhlášky přicházet znatelně méně. Všem, kteří se na mne dosud obrátili, bych chtěl poděkovat za důvěru. Chápu, že pro mnohé jde o velmi citlivé téma,“ vysvětlil ombudsman Křeček.

Křeček požádal minulý týden ministra zdravotnictví Vlastimila Válka o informace o plánovaných krocích. Válek totiž již dříve uvedl, že uvažuje o změně kontroverzní vyhlášky. „Ombudsman ministra v souvislosti s povinným očkováním upozornil například na zvláštní situaci těhotných zaměstnankyň, lidí s kontraindikací nebo těch, kteří prodělali covid-19 v nedávné době a běží jim ochranná lhůta po prodělaném onemocnění," uvedla mluvčí veřejného ochránce práv Markéta Bočková. Odpověď od ministra zdravotnictví ale dosud nepřišla. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky očkování, koronavirus, vakcína, zdravotnictví, ombudsman, ústavní soud, právo, COVID-19, Stanislav Křeček, Vlastimil Válek, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce stížností na povinné očkování za týden. Ombudsman se postaví proti očkovací vyhlášce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.