Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novoroční ohňostroj vyjde letos dráž, lidé přesto kupují petardy ve velkém

S blížím se Silvestrem roste v obchodech poptávka po pyrotechnice. Největší zájem je o kompaktní ohňostroje, tedy krabice naplněné několika petardami, které na jedno zapálení vytvoří bohatý světelný efekt. Novoroční ohňostroj letos vyjde o něco dráž. Může za to zdražení přepravy a vyšší cena materiálu na výrobu petard.

Obchodníci si letošní prodeje pyrotechniky chválí, někteří mají dokonce vyšší tržby než v roce 2019, tedy před covidovou pandemií. Zboží je na trhu ale paradoxně méně než v předchozích letech. Námořní doprava z Číny je letos totiž komplikovanější a promítá se to i do ceny. Ani to ale zákazníky neodrazuje. „Největší zájem teprve přijde. Mnoho lidí odkládá pořízení tohoto sortimentu na den, dva před Silvestrem," uvedl jednatel společnosti Ohňostroje Krupička Václav Krupička.

Podobný trend eviduje i e-shop Mall.cz. „První větší zájem jsme zaznamenali v polovině prosince, druhý prodejní vrchol byl pak v pondělí. Zákazníci nejčastěji pořizují barevné ohňostroje od 800 do 1000 korun“, uvedla mluvčí obchodu Pavla Hobíková.

Penny Market od loňského roku vedle klasické pyrotechniky nabízí i tak zvané tiché ohňostroje. "Abychom zákazníkům usnadnili orientaci a rozhodování, doplnili jsme v letošním roce nabídku ohňostrojů o QR kódy. Při jejich načtení zákazníci zjistí, jaké konkrétně efekty daný ohňostroj vydává. Věříme, že i tento krok pomůže i nadále zvyšovat zájem o tiché ohňostroje, které jsou šetrnější zejména vůči zvířatům," řekl mluvčí společnosti Tomáš Kubík.

Obecně je největší zájem o kompaktní ohňostroje a klasické petardy. Balení, které obsahuje sto kusů vyjde v průměru na 70 korun. "Cena petard u všech velikostí balení meziročně vzrostla asi o 15 procent. Vzhledem k ceně krabic se však jedná o jednotky korun," řekl šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz Michal Buzek. Ceny podle prvních odhadů i dál porostou. Příští rok by mohly být meziročně vyšší o 20 až 35 procent.

Pyrotechnické výrobky se dělí do několika kategorií.

Kategorie F1 je málo nebezpečná pyrotechnika a koupit si ji mohou lidé nad 15let. Pokud se správně dodržuje návod, mohou se použít i uvnitř obytných budov.

Kategorie F2 je málo nebezpečná pyrotechnika, výrobky jsou ale prodejné až lidem od 18 let. Tyto produkty je možné použít jen venku.

Kategorie F3 je středně nebezpečná pyrotechnika a prodávat se může pouze lidem starším 21 let. I tyto produkty lze použít jen venku na otevřených prostranstvích.

Výrobky z kategorie F4 mohou používat jen lidé s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky, které vydává Český báňský úřad.

Ohodnoť článek

Štítky ohňostroj, silvestr, pyrotechnika, oslavy, petardy, prodejci, tržby, doprava, Čína, nebezpečí, zábavní pyrotechnika, Mall.cz, Formule 1, Tomáš Kubík, Penny Market, Český báňský úřad

Novoroční ohňostroj vyjde letos dráž, lidé přesto kupují petardy ve velkém  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.