Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výzkum na budoucím obchvatu Doudleb nad Orlicí odkryl archeologický skvost

Archeologický výzkum na trase budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí odhalil cenné nálezy z několika etap zemědělského pravěku. Vykopávky, které skončily po osmi měsících na konci října, odkryly opevněný halštatský dvorec. Někdejší sídlo moci, které je pro archeology velkým překvapením. Rychnovsko bylo totiž dosud považováno za periférii pravěkého osídlení na východě Čech.

Archeologický průzkum na místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí ukázal, že ve starší době železné tady prosperovala zemědělská komunita, která vybudovala na svoji dobu poměrně vyspělou urbanistickou strukturu. Největší pozornosti odborníků se těší opevněný halštatský dvorec, který byl považován za centrum moci. Na výzkumu spolupracovali archeologové z Rychnova nad Kněžnou a z Univerzity Hradec Králové.

"Lze předpokládat, že budovy, jejichž půdorysy tvořily mohutné dřevěné sloupy, byly více než jen přízemními stavbami. Objekty navíc chránila palisáda z mohutných kůlů s valovým tělesem. Dvorec je zásadním nálezem na obchvatu. Dotváří pohled na tehdejší osídlení Doudlebska. Jak z vlastního obchvatu, tak z předchozích výzkumů víme o velké intenzitě osídlení, nález dvorce do něj zapadá," osvětlila archeoložka rychnovského muzea Martina Beková.

Sídelní komplex usedlostí u Doudleb z halštatského období starší doby železné, datované zhruba k roku 800 před naším letopočtem, je pro archeology překvapením i z toho důvodu, že Rychnovsko bylo dosud považováno za periférii pravěkého osídlení na východě Čech. Nejbližší podobná usedlost ze stejného období byla před lety objevena u Opatovic nad Labem v Pardubickém kraji.

Součástí nálezu halštatského sídelního komplexu jsou i dvě čtvercové jámy, tak zvaná obětiště. V jedné z nich archeologové objevili zbytky zuhelnatělého dřeva a množství popela a v druhé zlomky na svoji dobu luxusní keramiky i spálené kosti. "Obětiště byla od opevněného dvorce vzdálená několik stovek metrů, s největší pravděpodobností k němu nepatřila," uvedla Beková. 

Mezi další pozoruhodné objevy patří sídliště neolitické kultury z 6.-5.tisíciletí před naším letopočtem a mladší sídliště jordanovské kultury datované kolem roku 4 500 před naším letopočtem. 

Dalším vzácným nálezem je sídliště z doby stěhování národů datované do třetího až pátého století našeho letopočtu, sídliště z tohoto období v Podorlicku ještě archeologové nezkoumali,“ dodává Beková.

Oblast Doudleb a Kostelce nad Orlicí je podle archeologů jedna ze dvou nejvýznamnějších sídleních komor zemědělského pravěku v okrese Rychnov nad Kněžnou. Druhá je v Opočně a okolí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Výzkum, archeologie, Doudleby nad Orlicí, Rychnovsko, obchvat, vykopávky, pravěk, osídlení, budova, obětiště, jáma, civilizace, sídliště, Česko, okres Rychnov nad Kněžnou, Martina Beková, Rychnov nad Kněžnou, Univerzita Hradec Králové, Doudleby, Stěhování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Výzkum na budoucím obchvatu Doudleb nad Orlicí odkryl archeologický skvost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.