Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Startovací byty v Hradci Králové budou mít nové nájemníky. Rozhodlo losování

Radnice v Hradci Králové vylosovala budoucí nájemníky zhruba šedesát startovacích bytů určených pro mladé. Zájem o byty, za které se platí zvýhodněné nájemné, projevilo necelých pět set lidí. Převládala poptávka po bytech s dispozicí 2+KK. První část vylosovaných nájemníků se bude moci do prvních bytů nastěhovat začátkem příštího roku.

V nabídce bylo zhruba dvacet bytů o velikosti 1+kk a asi čtyřicet bytů 2+kk. Větší zájem byl o dvoupokojové byty, u nichž radnici přišlo 364 poptávek. Byty jsou v domech v lokalitách Svatojánská a Stromovka, na Gočárově třídě nebo v ulicích Urxova, Pod Zámečkem, Divišova a Rybova. 

Vylosovaní uchazeči budou mít možnost si konkrétní byt prohlédnout, a pak sdělit odboru správy majetku města, zda na něj chce uzavřít nájemní smlouvu. V případě jeho nezájmu bude osloven další vylosovaný. První nájemní smlouvy budou uzavírány od prosince,“ říká náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek

Zájemci o startovací bydlení museli splnit několik podmínek. Musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit ve městě nemovitost k bydlení, musí v něm mít ale trvalý pobyt nebo v něm pracovat. Žadatel také nesmí být dlužníkem města nebo městem zřízených organizací a musí být zaměstnán více než šest měsíců před podáním žádosti. Byt pak může nájemník užívat nejvýše tři roky.

Losování se koná jednou za dva roky a je o něj tradičně velký zájem. Nájemné ve startovacích bytech je totiž symbolické v porovnání s klasickými tržními cenami. Činí 45,30 koruny za metr čtvereční měsíčně, přičemž tržní nájem se v Hradci Králové pohybuje kolem 170 korun za metr čtvereční.

První část vylosovaných uchazečů se bude do nových bytů stěhovat začátkem příštího roku. „Další pak podle toho, jak budou z bytů dosavadní nájemníci postupně odcházet. Proto také v tuto chvíli není znám přesný počet bytů, které se pro zájemce uvolní. Magistrát dnes vylosoval celkem 100 zájemců, z nichž asi tři pětiny mají reálnou naději na získání bytu, zbylí vylosování jsou náhradníky“, vysvětluje náměstek.

Losování proběhlo za dodržení všech aktuálních protiepidemických opatření v sále Adalbertina. Přišlo se na něj osobně podívat asi sto zájemců.

.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, startovací byty, losování, zájemci, bydlení, nájemné, magistrát, náměstek primátora, Pavel Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovací byty v Hradci Králové budou mít nové nájemníky. Rozhodlo losování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.