Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pracovní úrazy jsou i na home office. Žena si doma na židli zlomila kostrč a dostala statisíce

Pracovních úrazů v prvním pololetí roku přibylo. V porovnání s loňskem celkem o čtrnáct procent. Nárůst počtu lidí, kteří utrpěli nějaký úraz v práci, je ale spíše zdánlivý. Loni byla totiž řada podniků nucena zavřít provoz a přejít na home office. Díky větší míře práce z domova se stalo nejméně pracovních úrazů za posledních deset let. Letošní čísla se tak dostala na obvyklou úroveň. Devadesát šest procent úrazů si vyžádalo pracovní neschopnost delší než tři dny a celkem třicet devět osob zemřelo.

Dlouhodobý průměr pracovních úrazů se pohybuje kolem 45 tisíc případů ročně. S přehledem v této kategorii „vítězí“ muži, což je ale dáno tím, že pracují v rizikovějších odvětvích. Ještě markantnější rozdíl je pak u smrtelných pracovních úrazů, které se přihodí mužům v devadesáti procentech případů.

Loňský rok ovlivněný pandemií covidu-19 sebou přinesl uzavření některých provozů a řada lidí pracovala z domova. Tato skutečnost má na výsledná čísla velký vliv. I přesto se pracovní úrazy nevyhnuly ani lidem na home office. „Byl to i případ klientky, která dosedla u počítače na židli tak nešťastně, že upadla, zlomila si kostrč a ještě se u toho popálila horkou kávou. V pracovní smlouvě měla dodatek o home office a kompenzace tak činila téměř  400 tisíc," uvedl expert na odškodnění společnosti Vindicia Tomáš Beck.

K uznání odškodnění a kompenzace je ale potřeba mít home office zanesený v zaměstnanecké smlouvě a poškozený musí prokázat, že k úrazu došlo opravdu v souvislosti s výkonem pracovních povinností. Velkou roli hraje taky vstřícný přístup firmy nebo zaměstnavatele.

V současné chvíli se taky upravuje situace ohledně odškodnění pro osoby, které onemocněly nemocí covid-19 při výkonu své služby. Jde o lidi, kteří se kvůli své práci dostali do prostředí, kde je zvýšené riziko nákazy. Tedy především o zdravotníky, ošetřovatele, policisty, sociální pracovníky atd. "Výklad ministerstva zdravotnictví je sice stále poněkud vágní, ale cesta k odškodnění se pootevřela a máme informaci o tom, že jednotlivcům již byla kompenzace přiznána," doplňuje Beck.

Od začátku roku je v platnosti novela zákoníku práce. V té je nově i tzv. institut jednorázové náhrady nemajetkové újmy při zvlášť závažném ublížení na zdraví zaměstnance. Jde o případy, kdy má pracovní úraz drtivé dopady na zdraví člověka. Jedná se především o lidi, kteří zůstávají po úrazu ochrnutí, v kómatu nebo mají poškozený mozek. „Tedy o následky, které jsou pro jeho blízké srovnatelné s úmrtím. Soudy již podobné případy řeší,“ dodává Beck.

Ohodnoť článek

Štítky Práce, úraz, odškodnění, home office, zranění, smlouva, zaměstnanec, zaměstnavatel, zdravotnictví, soud, zákoník práce, novela, práce na dálku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovní úrazy jsou i na home office. Žena si doma na židli zlomila kostrč a dostala statisíce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.