Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letošní lyžování v tuzemsku podraží. Omezení na sjezdovkách se bude týkat hlavně neočkovaných

Letošní sezóna na horách se lyžařům prodraží. Lidé si připlatí hlavně za víkendové a sváteční skipasy. Důvodem zdražení je nejen loňská sezóna, která v podstatě neproběhla, ale také rostoucí náklady na provoz areálů. V jednání jsou teď i covidová opatření. Ta by se neměla výrazněji dotknout očkovaných lyžařů. 

Jednodenní skipas pro dospělého stál v minulých letech řádově 630 korun, nyní se průměrná cena zvedne o deset až 15 procent“, řekl ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot. V porovnání se zahraniční konkurencí je to ale stále nižší cena. Ve srovnatelně velkých areálech v Rakousku vyjde jednodenní skipas na 1160 korun.

Tuzemské lyžařské areály budou častěji pracovat s víceúrovňovými cenami. Nejdražší bude lyžování o víkendech a o svátcích. Naopak levnější skipasy si lyžaři zakoupí v pracovním týdnu a předem online. „Díky odstupňování cen podle času či způsobu pořízení horská střediska lépe rozloží zátěž v různých časových obdobích“, dodává Knot.

Rostoucí ceny jízdného jsou odrazem finančního propadu z loňské sezóny, kerá se v podstatě nekonala. Průměrná délka otevření středisek byla loni méně než pět dní. Dalším faktorem, který se na výši cen skipasů odráží, jsou dražší energie - hlavně elektřina a stoupající mzdy. Provozovatelé skiareálů za poslední dva roky vynaložili značnou část peněz na modernizaci lanovek, vleků a sjezdových tratí. „Zbývající část peněz směřuje nejčastěji do zasněžování, s čímž souvisí i budování akumulačních nádrží“, vysvětluje ředitel asociace. Výrazné investice do modernizace areálu v minulých dvou letech mají za sebou také ve Skicentru Říčky v Orlických horách. „Loni jsme v areálu vybudovali novou šestisedačku s bublinou a letos jsme dokončovali depo na garážování sedaček“, řekl ředitel skicentra Petr Kánský.

I přes vysoké investice a náklady ale nehodlají zdražovat plošně všechny areály. Změny cen skipasů budou velmi individuální. „My zdražovat nebudeme. S obavami ale sledujeme vývoj jednání ohledně covidových opatření. S tím se budeme muset poprat, protože chceme být v provozu a mít nějaký zdroj příjmu. Být druhý rok mimo provoz, to si nemůžeme dovolit, to by bylo katastrofální“, dodává Kánský.

O nastavení pravidel pro nadcházející sezónu teď jedná asociace s ministerstvem průmyslu a obchodu a s resortem zdravotnictví. Konkrétní opatření zatím nejsou známá, ale vychází se z předpokladu, že skiareály budou muset kontrolovat bezinfekčnost návštěvníků. Očkovaných lyžařů by se opatření neměla výrazněji dotknout. Podobně to v tuto chvíli mají nastavené například v Rakousku.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, skicentrum, lyžování, skipasy, Říčky v Orlických horách, Petr Kánský, sezona, covid-19, omezení, investice, lanovky, cena, zdražení, skipas, lyžař, Rakousko, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní lyžování v tuzemsku podraží. Omezení na sjezdovkách se bude týkat hlavně neočkovaných  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.