Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak složité je přestěhovat půl tuny těžkého krokodýla? Ze zoo ve Dvoře Králové ho stěhovali kulturisté z posilovny

Včera odpoledne zoologická zahrada ve Dvoře Králové zorganizovala přestěhování Krakena a Penelopy. Jde o místní krokodýlí pár, který našel nové zázemí v Lodži. Tomistomy úzkohlavé v Polsku získají výrazně větší prostor s větším množstvím vody, než měly doposud, a zvýší se jejich šance mít mláďata.

Příprava na stěhování Krakena a Penelopy z Vodního světa Safari Parku ve Dvoře Králové začala už na jaře letošního roku. Od té chvíle si pár pomalu zvykal na transportní bednu. Před týdnem pracovníci zoologické zahrady pečlivě uzavřeli budovu a odstranili bezpečnostní skla terária. Kraken si tak vlezl do prostoru návštěvníků, kde je daleko větší prostor pro manipulaci.  

„Museli jsme pracovat velmi rychle, plán byl navléknout Krakenovi smyčku u kořene horní čelisti a následně ho zatáhnout do bedny. U Penelopy jsme smyčku přetáhli přes obě čelisti, protože je má tenké a chtěli jsme se vyvarovat zranění,“ říká zoolog Michal Podhrázský

Na naložení potřebovali stěhováci pořádný kus síly a bezmála 45 minut času. Samotná přepravní bedna váží čtvrt tuny. Samotný Kraken váží 477 kilo a měří pět metrů. Do auta ho sice dostala technika, ale dosunutí bedny na korbu už bylo na zaměstnancích. „S tím nám výrazně pomohli kulturisté z posilovny ve Vrchlabí. Za to jim patří velké díky,“ říká s úsměvem zoolog.  

Kraken se svojí partnerkou Penelopou přišel do zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem před jednatřiceti lety. Za tu dobu jednoduše přerostl svoji expozici, která už neodpovídá ideálním podmínkám pro jeho chov.  

Nový domov v zoologické zahradě v Polsku doporučil koordinátor evropského chovu. Zahrada zanedlouho otevře novou rozsáhlou expozici věnovanou právě tomistomám. Do původních prostor ve Dvoře Králové se nastěhují menší a kriticky ohrožení krokodýlové štítnatí.  

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Jiřičková | Safari Park Dvůr Králové

Štítky zoo, Safari Park, Dvůr Králové, krokodýl, Kraken, stěhování, transport, foto, nakládání, kulturista, posilovna, pomoc, Polsko, Vodní vět, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Lodž, ZOO Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak složité je přestěhovat půl tuny těžkého krokodýla? Ze zoo ve Dvoře Králové ho stěhovali kulturisté z posilovny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.