Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zabaveno Ano-fertem! Zastávky, sochy nebo kašna na Malém náměstí ohradila žlutá páska

Dnes ráno se Hradečáci probudili do města, kde je několik objektů omotáno žlutou exekuční páskou s nápisem Zabaveno Ano-fertem! Za happeningem stojí Spolek Milion chvilek, který akcí upozorňuje na „prorůstání konglomerátu ANO/Agrofert naším státem“. Žluté pásky omotali desítky objektů po celé České republice.

V Hradci Králové je žlutou páskou omotáno například prostranství na Malém náměstí v centru. Ve vytyčeném prostoru je několik laviček, stromy i historická kašna se sousoším sv. Jana Nepomuckého. Ta nedávno prošla kompletní rekonstrukcí.  

Podle iniciátorů jde o nenásilný politický protest, který poukazuje na toxické podmanění si státu koncernem Agrofert. „Prsty Andreje Babiše sahají daleko už nyní. A pokud dál zůstane v čele našeho státu, nebude to stejně strašné jako teď. Bude to mnohem horší. Ale ještě máme šanci to zastavit,“ řekla pro Drbnu mluvčí Milionu chvilek Hana Strašáková

„Chcete po mně, abych komentoval předvolební nesmysly“

Podle mluvčího Agrofertu jde o absurdní situaci. „Chcete po mně, abych komentoval předvolební nesmysly. Jsme soukromá firma, podnikáme podle platných zákonů a nejsme politickým subjektem. Odmítáme, že bychom cokoli ve veřejném prostoru zabavili,“ uvedl dnes ráno mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Není to tak dávno, co tenhle spolek na transparentech na demonstraci požadoval smrt premiéra a vyvlastnění soukromého majetku. Nezlobte se, jakékoli kroky tohoto spolku si opravdu komentář nezaslouží,“ doplnil Hanzelka.

Andrej Babiš se zatím k věci nevyjádřil a sdílenější nebyl ani mluvčí jeho politického uskupení. „Nechal bych to úplně bez komentáře,“ řekl dnes ráno pro Drbnu mluvčí hnutí ANO Martin Vodička.

Protesty také v Brně, Ostravě, Praze nebo Plzni

Spolek uvedl, že chce upozornit, že zůstane-li Babiš premiérem i po říjnových sněmovních volbách, prorůstání soukromého zájmu do veřejné sféry se bude stupňovat. „Kromě zemědělské půdy, lesů, potravinářských podniků, zdravotnických zařízení a státních úřadů už v téhle dystopické vizi budoucnosti nenasytnost premiéra Babiše a jeho Ano-fertu pohltila v podstatě každý kout této země, který má sloužit občanům. A právě to mají pásky symbolizovat,” uvedl místopředseda Milionu chvilek Jiří-Jakub Zévl.

Podobné protesty probíhají například v Brně, Ostravě, Praze nebo Plzni. Protest je podle organizátorů zcela legální a pásky po ukončení protestu opět odstraní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar, Petr Roubíček

Štítky demonstrace, žlutá páska, ANO, Milion Chvilek, politika, Praha, Hradec Králové, Malé náměstí, protest, Agrofert, ANO 2011, Andrej Babiš, Česko, Jan Nepomucký, Karel Hanzelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zabaveno Ano-fertem! Zastávky, sochy nebo kašna na Malém náměstí ohradila žlutá páska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.