Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Fotbalový stadion v Hradci Králové je bez lízátek. Dnes se sundalo úplně poslední

Stavbaři v Hradci Králové dnes dopoledne demontovali poslední ze čtyř osvětlovacích stožárů na fotbalovém stadionu, který čeká přestavba za 568 milionů korun bez DPH. Osvětlovací tělesa, kterým se pro jejich podobu říká lízátka, byla od postavení v roce 1974 jsou jednou z charakteristických dominant stotisícového města. Po repasování budou několik desítek metrů dlouhé stožáry zakomponovány do objektu nového stadionu, který by měl být hotový na jaře roku 2023.

První stožár stavbaři z firmy Strabag za pomoci dvou jeřábů sundali v úterý, další dva ve středu. Každý ze stožárů byl 55 metrů vysoký a vážil 46 tun. Stožáry jeřábníci položili v areálu stavby. "Nyní budou stožáry zkontrolovány a posouzen jejich stav, podle něhož bude naplánován způsob jejich repase," řekla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

Před opětovným vrácením na stadion dělníci stožáry také mírně zkrátí. Opravy udělají na místě u stadionu, stožáry se nikam stěhovat nebudou. Dosavadní halogenová technologie osvětlení bude nahrazena úspornější LED technologií.

Stadion staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Staveniště od města převzalo 2. srpna. Následně stavbaři začali s demolicemi stadionu, například odstranili betonové konstrukce sedaček na zemních valech kolem hřiště.

Stadion by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být osm tisíc diváků s možností navýšení na 9,3 tisíce míst. Všechna místa by měla být zastřešená.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Strabag Česko

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, Strabag, UEFA, Geosan Group, lízátko, fotbalový stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalový stadion v Hradci Králové je bez lízátek. Dnes se sundalo úplně poslední  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.