Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Univerzita Hradec Králové vyzvala studenty k očkování proti koronaviru

Vedení Univerzity Hradec Králové (UHK) vyzvalo studenty, aby se nechali očkovat proti nemoci COVID-19. Přispějí tak podle školy ke standardnímu začátku nového zimního semestru i jeho hladkému průběhu. Opatření proti šíření koronaviru, která platí na univerzitě, většinou studentům nevadí. Akademický rok 2021/2022 na UHK začal 1. září, zimní semestr začne 20. září.

"Přeji si bezpečné prostředí pro všechny studenty a zaměstnance, návrat studentského života a také, aby studenti prvních a druhých ročníku konečně zažili UHK takovou, jaká je a poznali své spolužáky tváří v tvář," řekl rektor UHK Kamil Kuča.

Studenti musejí mít ve společných prostorách ochranu dýchacích cest, v učebnách si ji mohou sundat. Aktuálně lidé vstupující do budov UHK se nemusí prokazovat bezinfekčností, provedeným testem, potvrzením o prodělání onemocnění či očkování.

"Na UHK začátek zimního semestru odstartujeme standardní prezenční formou, byť omezenou o mimořádná vládní opatření, která se vztahují jak k výuce, tak například k ubytování studujících na kolejích," uvedl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Jediné místo, kde studenti UHK prokazují bezinfekčnost, jsou koleje. Studenti, kteří nemají doklad o očkování nebo prodělané nemoci COVID-19 a chtějí být na koleji, musí podstupovat testy na koronavirus. Přesto je podle Nováka zájem o koleje značný. "Koleje jsou pro studující na UHK standardně k dispozici a i letos je o ubytování v nich velký zájem. Ubytováváme ale pouze za podmínek, že se ubytované osoby prokáží jednou ze zmíněných skutečností," řekl Novák.

Osloveným zahraničním studentům na hradecké univerzitě opatření proti covidu-19 problémy nepůsobí. "V Estonsku je covidová situace o něco horší než v České republice. Očkování pro mě bylo nejjednodušší variantou, jak cestovat do zahraničí a zároveň nemuset řešit nepříjemnosti spojené s karanténou a testováním. Když jsem přijel na UHK, neměl jsem žádné problémy a nemusel jsem ani podstupovat karanténu. Můj certifikát o očkování byl vyhovující," řekl jeden ze studentů, Märt-Juhan Eiskop z Estonska.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6,5 tisíc lidí. Má i zahraniční studenty, kterých ale kvůli koronaviru v současném akademickém roce výrazně ubylo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, COVID-19, nemoc, univerzita, Jakub Novák, Kamil Kuča, Estonsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec Králové vyzvala studenty k očkování proti koronaviru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.