Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

27. ročník festivalu Jazz Goes to Town proběhne v půlce října v Hradci Králové

V termínu od 12. do 16. 10. 2021 se na různých místech Hradce Králové už po sedmadvacáté uskuteční mezinárodní hudební festival Jazz Goes to Town / Jazz jde městem. Hlavním lákadlem festivalu je sobotní velkolepý koncert v sále Filharmonie Hradec Králové, kde sólisté Sofia Jernberg, Frank Gratkowski a Susana Santos Silva ve spojení s orchestrem Filharmonie Hradec Králové představí čtyři skladby Heinera Goebbelse a také premiérové skladby Michala Nejtka a Petera Grahama, vytvořené exkluzivně pro letošní ročník festivalu. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

Tři světově proslulí improvizátoři, velký orchestr, dvě premiéry napsané přímo pro festival a jeden z nejslavnějších evropských skladatelů soudobé hudby

Pro letošní ročník festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde městem jsme připravili velkolepý koncert, který posluchačům předvede současný trend jazzu – propojování komponované vážné hudby a nespoutané improvizace. Vystoupí v rámci něj sólisté Sofia Jernberg, Frank Gratkowski a Susana Santos Silva ve spojení s orchestrem Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Marka Ivanoviće,” představuje letošní vyvrcholení festivalu jeho dramaturg Michal Wróblewski.

Sofia Jernberg, švédská experimentální zpěvačka, improvizátorka a skladatelka, je známá tím, že zcela jedinečným způsobem rozšiřuje možnosti lidského hlasu. Něco podobného se dá říct i o saxofonovém a klarinetovém virtuosovi Franku Gratkowském, který je výjimečným hudebníkem se záběrem od experimentální hudby až po jazz a rock. Trojici sólistů doplňuje Susana Santos Silva, osobitá hudebnice s nezaměnitelným zvukem a jedna z největších hvězd současné evropské scény jazzu a improvizované hudby. V rámci koncertu zazní dvě exkluzivní festivalové premiéry. Oba autoři, Peter Graham i Michal Nejtek, patří mezi renomované české skladatele a hudebníky, jejichž tvorba je prováděna v Česku i v zahraničí významnými tělesy a interprety. Sólisté a orchestr společně zahrají také čtyři skladby Heinera Goebbelse, který patří k nejvýznamnějším představitelům soudobé hudby a hudebního divadla. Jeho skladby pro soubory a velké orchestry jsou v současné době uváděny po celém světě, stejně jako několik jeho hudebních divadelních děl a inscenovaných koncertů.

Česká premiéra kapel Abacaxi a Oli Steidle and the Killing Popes

Plánovaný koncert německo-britské kapely Oli Steidle and the Killing Popes jsme museli v rámci loňského ročníku festivalu s ohledem na pandemickou situaci zrušit, o to větší očekávání jejich vystoupení v hradeckém kině Bio Central letos vzbuzuje,” vysvětluje Wróblewski. Frontman Oliver Steidle je vítězem nové německé jazzové ceny z let 2008 a 2010, a je známý spoluprací s Der Rote Bereich, Peterem Brötzmannem nebo Philm. Dlouhá léta se pohybuje na mezinárodní scéně a je jednou z hlavních postav neustále se vyvíjející mladé berlínské avantgardy. V rámci dvojkoncertu se představí také kapela Abacaxi – nový projekt francouzského kytaristy Juliena Despreze, jedné z největších postav současné evropské scény experimentálního jazzu a improvizované hudby.

Energie punku a rocku v podání Pimpono Ensemble a autorská tvorba mladé generace

O program druhého večera v Bio Central se postará skupina Pimpono Ensemble se sídlem v Kodani, složená z polských, norských a dánských hudebníků. V Hradci Králové představí své nové album Survival Kit. Hudba skupiny kombinuje punkovou a rockovou energii se zvukem jazzového orchestru. V druhé polovině večera se představí druhý ročník projektu Shape of Jazz to Come, sdružující talentované mladé umělkyně a umělce. Během festivalového týdne se stanou rezidenty Jazz Goes to Town a připraví autorský program, který posluchačům představí v rámci pátečního koncertu.

Americký basista George Cremaschi a na Grammy nominovaný hráč na Hammondovy varhany Brian Charette ve Studiu Beseda

Festival letos opět zavítá do Studia Beseda Klicperova divadla, kde se tentokrát představí Pražský improvizační orchestr vedený americkým basistou Georgem Cremaschim a Petrem Vrbou, vůdčími osobnostmi české improvizační scény. Speciálně pro letošní ročník festivalu orchestr připravil repertoár hudebního vizionáře Charlese Minguse. Ansámbl doplní také německý trumpetista Axel Dörner, multižánrový hudebník a jeden z nejvyhledávanějších evropských improvizátorů. Besedu navštíví také Brian Charette, světoznámý hráč na Hammondovy varhany. Charette natočil několik úspěšných alb pro renomovanou nahrávací společnost Steeple Chase, pracoval pro Tonight Show Band a přes dvacet let hrál s Lacem Déczim. Společně s fenomenálním bubeníkem Dano Šoltisem a saxofonistou Ondřejem Štveráčkem předvede energickou smršť hudby se záběrem od blues přes funk a fusion až k modernímu jazzu.

Intimní koncert v kostele, hudební show na náměstí 28. října nebo v atriu Cejpova paláce

Na návštěvníky festivalu čeká také několik netradičních zážitků mimo běžné koncertní prostory. Zahajovací koncert kapel PAN a Tryptych chystáme v atriu Cejpova paláce – opuštěném objektu v centru Hradce Králové, který v současné době není veřejnosti přístupný. O další koncert pod širým nebem se postará česko-slovenský úderný oktet Heart of Dixie, který vystoupí na náměstí 28. října v centru Hradce. Neméně zajímavým ozvláštněním festivalu bude intimní koncert v husitském Sboru kněze Ambrože, kde Martin Küchen a sólistka koncertu ve FHK Susana Santos Silva předvedou improvizované vystoupení na nejvyšší úrovni,” dodává ředitelka festivalu Barbora Hodonická.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jazz Goes to Town

Štítky Jazz Goes to Town, Hradec Králové, kultura, festival, ročník, koncert, orchestr, Filharmonie Hradec Králové, Susana Santos Silva, hudba, Sofia Jernberg, hudební skupina, Heiner Goebbels, Peter Graham

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

27. ročník festivalu Jazz Goes to Town proběhne v půlce října v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.