Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Každý obyvatel Česka loni průměrně vytřídil 67 kilo odpadů. Nejlépe třídí v Chocni

Obyvatelé České republiky si třídění odpadů oblíbili. Od této aktivity je neodradil ani příchod pandemie koronaviru a s tím spojené komplikace. Ve které obci však třídí lidé nejzodpovědněji? Na to hledá každoročně odpověď celostátní soutěž obcí v třídění odpadů s názvem O Křišťálovou popelnici. Každoročně ji vyhlašuje společnost EKO-KOM, která v Česku zajišťuje provoz systém sběru a recyklace obalových odpadů.

Každý obyvatel České republiky vytřídí podle údajů EKO-KOM ročně v průměru 66,8 kilogramů skla, papíru, plastů, kovů a nápojových kartonů. Meziročně jde o trvalé zlepšení, v roce 2019 vytřídili lidé totiž zhruba o 1,5 kilogramů méně a před deseti lety byl dokonce průměr oproti dnešku o 30 kilogramů na osobu nižší.

Choceň absolutním vítězem

Kde však třídí lidé nejzodpovědněji? Autorizovaná obalová společnost každoročně vyhodnocuje údaje z obcí zapojených do recyklačního systému a poté vyhlašuje soutěž O Křišťálovou popelnici. Podle velikosti obce rozlišuje soutěž tři kategorie a tři nejlepí z každé kategorie vyhlásí na slavnostním ceremoniálu v Hradci Králové, který se letos konal 6. září. „Do užšího výběru 17. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí – pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha," vysvětlila mluvčí EKO-KOM Lucie Müllerová.

Společné foto kat. Obce 501 – 5 000 obyvatel: zleva - Edita Mariánusová (zastupitelka obce), Pavlína Nováková (starostka obce), Petr Šikýř (provozní ředitel EKO-KOM), Jaromír Procházka (zastupitel obce Majetín), Miroslava Zavadilová (starostka obce Majetín), Martina Filipová (ředitelka regionálního provozu EKO-KOM), Zbyněk Kozel (generální ředitel EKO-KOM), Aleš Luksch (starosta městyse Č. Hora), Jiří Rydval (tajemník městyse Č. Hora)


Kategorii obcí do 500 obyvatel ovládla obec Tvrdkov nacházející se v Moravskoslezském kraji. V kategorii obcí od 501 do 5 000 obyvatel zvítězil Majetín z Olomouckého kraje a na první příčku v kategorii nad 5 000 obyvatel vystoupala Choceň. „Zástupci obcí, které se umístí na prvních třech místech dostávají skleněné popelničky," doplnila Müllerová.

Do východočeské Chocně, města rozkládajícího se na obou březích řeky Tiché Orlice, pak zamířilo i ocenění pro absolutního vítěze – velká Křišťálová popelnice. „Je to ocenění příkladného přístupu choceňských obyvatel k třídění odpadu ale i práce osob, které se na chodu městského systému odpadového hospodářství podílejí," okomentoval úspěch starosta Chocně Jan Ropek. Jméno vítězného města tak doplní seznam vítězů vyrytý na putovní trofeji.

Společné foto kat. Obce nad 5001 obyvatel: zleva - Dušan Pavlíček (vedoucí odd. odboru správy majetku města U. Hradiště), Lenka Němečková (pracovnice odboru správy majetku města U. Hradiště), Eva Burešová (starostka města Doksy), Jiří Holub (místostarosta obce Doksy), Petr Šikýř (provozní ředitel EKO-KOM), Martina Filipová (ředitelka oddělení regionálního provozu EKO-KOM), Jan Ropek (starosta města Choceň), Milada Potštejnská (pracovnice odd. životního prostředí), Zbyněk Kozel (generální ředitel EKO-KOM)


Hodnotí se množstí odpadu na osobu i hustota sběrné sítě 

Každý kraj měl 5 želízek v ohni. Do celostátního užšího výběru totiž postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další 2 zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři EKO-KOMu. „V užším výběru pak o těch nejlepších rozhodovala celá řada kritérií a přihlíželo se také na celkové podmínky pro nakládání s odpady v obci," uvedla Müllerová.

Hodnocení probíhalo na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. „Hodnotilo se množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou sbíranou komoditu. Hodnotil se také poměr tříděného odpadu a produkce komunálního odpadu, hustota sběrné sítě (včetně pytlového sběru a individuálních nádob)," vyjmenovala mluvčí. Body navíc podle ní získaly také obce s nízkou produkcí směsného komunálního odpadu a obce, které sbírají všechny povinné komodity. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM | Zdroj s využitím tiskové zprávy

Štítky eko-kom, křišťálová popelnice, Choceň, třídění odpadu, vyhlášení, Česko, odpad, popelnice, EKO-KOM, a.s., pandemie covidu-19, Majetín, Lenka Němečková, Aloys Skoumal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý obyvatel Česka loni průměrně vytřídil 67 kilo odpadů. Nejlépe třídí v Chocni  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.