Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Královéhradecký kraj se odvolá proti rozhodnutí o výjimce pro opatovickou elektrárnu

Královéhradecký kraj nesouhlasí s rozhodnutím Krajského úřadu Kraje Vysočina, který povolil na následujících šest a osm let výjimku z emisních limitů společnosti Elektrárny Opatovice. Kraj podá proti rozhodnutí vysočinského krajského úřadu odvolání. V červnu se na odmítnutí této doby pro výjimku usnesli krajští zastupitelé. Kraj požaduje, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn, nebo plnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje, dříve než do šesti, respektive osmi let.

"Nadále trváme na tom, aby opatovická elektrárna nedostala výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku na dobu, pro kterou ji Krajský úřad Kraje Vysočina udělil. Jelikož vysočinský krajský úřad nezohlednil náš požadavek o zkrácení této doby, proti jeho rozhodnutí se odvoláme," řekl náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Krajský úřad Kraje Vysočina ve svém rozhodnutí schválil upravený návrh opatovické elektrárny na etapizaci přechodu části kotlů z uhlí na plyn, případně o úpravu stávající technologie, a to na dobu šesti a osmi následujících let.

"Požádali jsme vysočinský krajský úřad, aby zohlednil sociální, environmentální i ekonomické dopady, které by mohly zapříčinit odložení investic do nových kotlů, ale i zvýšení cen elektřiny a tepla pro koncové odběratele a také nerentabilitu dalšího provozu elektrárny. Zároveň s tím ale nesouhlasíme, aby výjimka z emisních limitů pro Elektrárny Opatovice byla v takové délce," uvedl Bělobrádek.

Letos v únoru kraj obdržel oznámení Krajského úřadu Pardubického kraje o pokračování řízení a seznámení s podklady ve věci udělení výjimky z emisních limitů pro výrobu elektřiny a tepla opatovickou elektrárnou. V březnu ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina k vedení řízení a rozhodnutí. V dubnu vysočinský krajský úřad vyzval společnost Elektrárny Opatovice k doplnění žádosti o udělení výjimky z úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami pro znečišťující látky oxidů dusíku a pro rtuť a řízení přerušil do 31. května 2021.

Začátkem června Královéhradecký kraj obdržel oznámení o pokračování řízení s možností se vyjádřit, což kraj učinil v termínu. Rozhodnutí o výjimce vydal Krajský úřad Kraje Vysočina 27. srpna a předal ho Královéhradeckému kraji a dalším účastníkům řízení.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem, která je v Pardubickém kraji, zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61 tisíc domácností, nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Opatovickou elektrárnu provozuje skupina Energetický a průmyslový holdingu (EPH).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, energie, ovzduší, Elektrárny Opatovice, Královéhradecký, krajský úřad, Královéhradecký kraj, elektrárna, Kraj Vysočina, emisní limit, EBEH Opatovice, a.s. v likvidaci, Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL, Pardubický kraj, Energetický a průmyslový holdin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Šmid

DEJTE JIM ELEKTŘINU S FOLVATIKY A ZA SKUTEČNOU CENU TAK NA VÁS VY N?LY ??? A KDYŽ NEBUDE SVÍTIT TAK SI KUPTE EBONITOVOU TYČ A LIŠČI OHON A DĚLEJTE SI JI DOMA ??? ALE CO ČEKAT OD KDU-ČSL ATD

Pondělí, 13. září 2021, 14:03Odpovědět

Královéhradecký kraj se odvolá proti rozhodnutí o výjimce pro opatovickou elektrárnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.