Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mobilní očkovací tým v Královéhradeckém kraji za čtyři dny naočkoval přes 400 lidí

Mobilní očkovací tým v Královéhradeckém kraji od pátku 3. září očkoval stovky lidí. Je to další snaha o to, jak zvýšit v regionu proočkovanost. Očkovací kamion zajížděl do okrajových oblastí kraje, byl ve Vamberku, Žacléři, Nové Pace, Hostinném a dnes v Kopidlně. Tato místa vytipoval kraj ve spolupráci se zástupci samospráv, praktickými lékaři a krajským koordinátorem pro očkování.

"Za čtyři dny na čtyřech místech jsme naočkovali 418 dávek vakcín. Už jenom z tohoto čísla je patrné, že jde spíše o doplněk nabídky k očkování v kraji, určitě to nemá řešit očkování nějakým systémovějším způsobem," řekl d vyplynulo z dnešního vyjádření hejtmana Martina Červíčka (ODS)

Zájem se lišil město od města, nejvíce lidí se nechalo očkovat v Nové Pace, 157 a v Hostinném 116 lidí. Menší zájem byl ve Vamberku a v Žacléři. Mobilní tým zajistila nezisková společnost Podané ruce, provoz hradily zdravotní pojišťovny. Maximálně mohl mobilní tým naočkovat 1200 zájemců denně.

V kraji je k dispozici 11 očkovacích míst. První v kraji začala očkovat 2. ledna Fakultní nemocnice Hradec Králové, další zdravotnická zařízení se přidávala. Podle hejtmana se krajská očkovací strategie osvědčila, kraj nepřistoupil ke zřízení velkých očkovacích center.

"Jsme nad průměrem očkování v celé ČR, podle místa podání jsme dokonce druhý nejúspěšnější kraj v přepočtu na 100.000 obyvatel. Ukázalo se, že náš přístup byl správný," řekl dnes Červíček.

V kraji se očkuje také bez předchozí registrace. Prvním místem v kraji, kde se mohli zájemci nechat očkovat v tomto režimu, je poliklinika EDUMED v Jaroměři. Tam se očkuje bez objednání od 21. července. Podle hejtmanství se velmi osvědčilo očkovací centrum bez nutnosti předchozí registrace v OC Atrium v Hradci Králové, které je v provozu od 28. července. "Také očkování bez registrace se osvědčilo a ukázalo se, že je to cesta do budoucna," dodal Červíček.

V kraji s 550.800 obyvateli bylo podle ministerstva zdravotnictví k 6. září spotřebováno 602.618 dávek vakcíny. Alespoň jednou očkováno bylo 310.441 obyvatel kraje. Zdravotníci do pondělního večera podali 292.177 druhých dávek, vyplynulo z dnešních ministerských dat.

Epidemická situace v kraji se v posledních dnech zhoršuje. Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes na hodnotě osm, v pondělí sedm a před týdnem na čísle šest. Republikový průměr k dnešku činil 18 případů za sedm dní na každých 100.000 obyvatel a před týdnem byla tato hodnota v ČR na 13, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích v kraji se nyní léčí s covidem-19 pouze několik lidí.

Podle ministerstva se v kraji nákaza nyní nejvíce šíří v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel zhruba 15 nákaz. Na Hradecku, Náchodsku a Jičínsku podle tohoto přepočtu přibylo zhruba deset, osm a šest nakažených. Okres Trutnov měl dnes sedmidenní incidenci na hodnotě tři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Nová Paka, Vamberk, Žacléř, Martin Červíček, Kopidlno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní očkovací tým v Královéhradeckém kraji za čtyři dny naočkoval přes 400 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.