Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do voleb v hradeckém kraji se registrovalo 17 subjektů. O sedm méně než v roce 2017

Krajský úřad Královéhradeckého kraje dnes zaregistroval kandidátní listiny všech 17 politických subjektů do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Je mezi nimi osm politických hnutí, sedm politických stran a dvě koalice.

V minulých sněmovních volbách před čtyřmi lety kandidovalo 24 subjektů, což bylo nejvíce v historii sněmovních voleb v Královéhradeckém kraji kraji. Letošních 17 subjektů je naopak nejnižší počet, který byl i při volbách v roce 2010.

Sněmovní volby se skuteční 8. a 9. října. V Královéhradeckém kraji se bude ve volbách rozdělovat 11 poslaneckých mandátů.

Krajský úřad dnes registroval kandidátní listiny Aliance pro budoucnost, hnutí Aliance národních sil, hnutí ANO 2011, ČSSD, Hnutí Prameny, Koruny České, KSČM, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, koalice Piráti a Starostové, hnutí Přísaha, koalice SPOLU, Strany zelených, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hnutí Švýcarská demokracie, hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci, strany Urza.cz a strany VOLNÝ blok.

Známá jsou jména lídrů všech hlavních politických stran a hnutí. Hnutí ANO povede do voleb v Královéhradeckém kraji opět poslankyně a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Koalici SPOLU složenou z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 povede poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Lídrem koalice Pirátů a Starostů bude poslanec Pirátů Martin Jiránek z Trutnova. Jedničkou kandidátky hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude ředitelka úřadu práce v Ústí nad Orlicí a bývalá poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská. Kandidátku ČSSD povede poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Lídrem KSČM bude poslanec Zdeněk Ondráček. Uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci vede do voleb hradecký lékař a místopředseda Svobodných Miroslav Havrda. Kandidátku hnutí Přísaha vede podnikatel ve spedici a dopravě Tomáš Jarkovský.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 získalo vítězné ANO za téměř 32 procent hlasů pět poslaneckých mandátů z 11. Po jednom poslanci mají ČSSD, ODS, Piráti, KSČM, KDU-ČSL a SPd.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, koalice, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, ANO 2011, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, ODS, demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do voleb v hradeckém kraji se registrovalo 17 subjektů. O sedm méně než v roce 2017  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.