Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: Politik nemůže být poslancem a zároveň starostou, tvrdí Lesenská. Kandiduje za SPD

Před volbami do Poslanecké sněmovny chce Hradecká Drbna představit jednotlivé lídry kandidátek našeho regionu. V Královéhradeckém kraji do sněmovny kandiduje 17 politických subjektů. Je mezi nimi osm politických hnutí, sedm politických stran a dvě koalice. Dnes Vám představíme Vladimíru Lesenskou, krajskou jedničku kandidátky Svobody a přímé demokracie.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. V Královéhradeckém kraji se bude ve volbách rozdělovat 11 poslaneckých mandátů. 

Vladimíra Lesenská má první zkušenosti s komunální politikou už z roku 1994, kdy se stala místostarostkou města Týniště nad Orlicí. Od roku 2010 zde působila na pozici radní. „Další osudové město je pro mě Hradec Králové, kde jsem vystudovala stavební průmyslovku a působila jak ve stavebních firmách, tak i na krajském úřadě jako investiční technička,“ řekla Lesenská. V současné době pracuje jako ředitelka Úřadu práce Ústí nad Orlicí.  

V letech 2006 až 2013 pracovala jako poslankyně za ČSSD. Po skončení mandátu ji byla (podle jejích slov) nabídnuta vedoucí pozice na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tu však z osobních důvodů odmítla. „Když jsem si vybírala mezi finančně zajímavou pozicí v Praze a možností zůstat v našem kraji, kde mě rodina potřebovala nejvíc, tak to vlastně ani žádný výběr nebyl. Rodina je nade vše,“ dodala.      

„Respektuji Vaši svobodnou volbu, ale poprosím Vás, abyste hlavně přišli k volbám, je to důležité. Nenechte za sebe rozhodovat jiné. Pokud chcete zachovat českou korunu, a nikoliv přijmout euro, chcete, aby politici byli zodpovědní za své činy a měli jste možnost je odvolat, chcete bezpečí pro Vás a Vaše blízké, které nám ohrožuje nelegální řízená migrace, a chcete také ochránit Vaše pracovní místo před ekonomickými dopady koronavirové krize, tak volte Svobodu a přímou demokracii. Život a práce je pro nás na prvním místě,“ napsala v oficiálním vyjádření Hradecké Drbně kandidátka za SPD Vladimíra Lesenská

„Doufám, že skončí ten chaos,“ odpovídá Lesenská na otázku, co si slibuje od nového volebního období. Podle jejích slov současná vláda jedná chaoticky, a to může mít neblahý vliv především na rodiny s dětmi a poctivě pracující občany. „To je hlavní důvod mé kandidatury. Abych ochránila pracující občany před dopady koronavirové krize,“ dodala.  

Lesenská tvrdí, že spojovat práci poslance a komunálního politika je nesmysl. Nesouhlasí tak s celou řadou svých kolegů, kteří působí ve sněmovně a zároveň vykonávají funkci například zastupitele v některém městě nebo na kraji.  

„Poslancování není jen o tom, kdy zasedá Sněmovna nebo její výbory a komise, ale nejvíc času Vám zabere mravenčí práce v regionu,“ vysvětluje. Tvrdí, že poslanec by měl být jakousi spojkou regionu s Prahou. Hlavním úkolem by mělo být otevírat městům a obcím dveře na jednolitých. ministerstvech. 

Volební program SPD 

Svoboda a přímá demokracii na své voliče cílí programem, který rozdělili do deseti hlavních bodů. Hned v prvním slibují, že se Česká republika nestane provincií Evropské unie. Hnutí chce rozvíjet a bránit suverénní stát a zároveň systematicky bojovat za zemi bez dluhů. „Budeme prosazovat ústavní dluhovou brzdu s legislativou podle vzoru Švýcarské konfederace,“ píšou zástupci SPD na svém webu. 

V dalších bodech hnutí slibuje například konec zvyšování daní nebo vytváření nových pracovních míst a podporu živnostníkům a podnikatelům.  

Radikálním slibem se jeví bod číslo 10. V něm svým politikům slibují prosazování nového politického systému. Podle SPD je třeba vytvořit přímou demokracii, referendum a odvolatelnost jednotlivých politiků.  

Kompletní volební program SPD si můžete přečíst ZDE.  

Ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje kandidátní listinu podaly strana Aliance pro budoucnost, hnutí Aliance národních sil, hnutí ANO 2011, ČSSD, Hnutí Prameny, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), KSČM, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, koalice Piráti a Starostové (Česká pirátská strana a STAN), hnutí Přísaha, koalice SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hnutí Švýcarská demokracie, hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci, Urza.cz a VOLNÝ blok. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Vladimíry Lesenské

Štítky volby, poslanecká, sněmovna, vizitka, 2021, ČR, Královéhradecký, kraj, Vladimíra Lesenská, SPD, Svoboda a přímá demokracie, Poslanecká sněmovna ČR, demokracie, koalice, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, Česko, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Politik nemůže být poslancem a zároveň starostou, tvrdí Lesenská. Kandiduje za SPD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.