Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové opravuje historický chodník. Může jít o celorepublikový unikát

Technické služby Hradec Králové opravují historický chodník v ulici Jana Koziny. Jde pouze o několik metrů cesty podél domu za hradeckou zdrávkou. Chodník z 19. století je unikátní v tom, že je složen z různě velkých kamenů různých barev. Odbor památkové péče nevylučuje, že by mohlo jít o celorepublikový unikát.

„K chodníku bohužel nemám k dispozici žádný podrobný písemný doklad, který by doložil jeho pravé stáří. Víme ale, že byl původně stavěn pro pěší provoz,“ potvrdil vedoucí odboru památkové péče Jan Falta. Podle Falty nelze vyloučit, že se jedná o celorepublikový unikát. 

Před rekonstrukcí byl chodník v dezolátním stavu. Byl proto rozebrán na jednotlivé kostky. „Stavební firma již rozebrala a roztřídila kamennou dlažbu, nevyhovující podloží bude nahrazeno únosnějším a dlažba se zase bude postupně ukládat do pískového lože,“ řekl ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. Po rozebrání chodníku bylo kostky třeba očistit.  

Před samotným rozebráním byl chodník zaměřen a vyfocen pomocí dronu. Díky tomu pracovníci vědí, jak mají kameny poskládat. „Vzory budou samozřejmě zachovány stejně jako v minulosti,“ dodal Pospíšil. Město za jeho opravu zaplatí 640 tisíc korun.  

Nejde o jedinou historickou opravu letošního roku. Kromě chodníku byla začátkem léta dokončena oprava historického křížku ve Lhotě pod Strání, který v minulém roce poničil pád stromu. Za rekonstrukci křížku z roku 1857 dalo město 224 tisíc korun.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jens | Pixabay

Štítky chodník, oprava, historie, rarita, 19. století, Hradec Králové, Jan Kozina, technické, služby, Tomáš Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové opravuje historický chodník. Může jít o celorepublikový unikát  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.