Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Návštěvníci lesů by měli být obezřetní. Stromy poničené bouří v okolí Dvora Králové mohou stále padat

Silná bouře s větrem, které se prohnaly ve středu 14. července přes královédvorsko, si vyžádala velké materiální škody hlavně na lesních porostech. Na řadě míst jsou ještě zlomené nebo vyvrácené stromy a v lesích by se měli návštěvníci pohybovat se zvýšenou obezřetností.

Nejvíce zasažena je oblast západně od Dvora Králové. Polámané a vyvrácené stromy jsou mezi Bílou Třemešnou, Dobravicí, Horním Dehtovem a Lipnicí. Dalším místem, které bylo postiženo, je les nad přehradou Les Království, ale také les u dětské ozdravovny Království.

„V ostatních lokalitách městských lesů škody nejsou plošné, i tady se však vyskytují jednotlivé zlomené či vyvrácené stromy. Návštěvníci by se proto po lesích měli pohybovat se zvýšenou obezřetností,“ uvedl Jan Skalický z oddělení vztahů k veřejnosti z Městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem.

Podle jednatele společnosti Lesy města Dvůr Králové nad Labem s.r.o. Petra Kupského, šlo k zemi téměř pět tisíc kubíků dřeva a škoda se odhaduje na deset milionů korun.

 „Značná část dřeva je znehodnocena a škody vznikly také na lesních oplocenkách a nově založených porostech,“ upřesnil Petr Kupský.

V první řadě byly zprůjezdněny páteřní lesní komunikace a v současné době se odstraňují polomy na vedlejších cestách. Následky po větrné kalamitě se budou odklízet do konce září. Škody na oplocenkách a lesních kulturách až do konce roku.

Hlavní cesty pro cyklisty i pěší turisty jsou zprůjezdněné. „Přesto všechny návštěvníky královédvorských lesů vyzýváme k obezřetnosti a zvýšené opatrnosti při pobytu v lese. I týden po kalamitě se totiž objevují nově vyvrácené stromy. I proto pracovníci městských lesů u příjezdových cest v postižených oblastech umístili varovné informační tabule,“ dodává Skalický.

Ohodnoť článek

Foto Město Dvůr Králové nad Labem

Štítky bouře, stromy, polámané, odklízení, Královédvorsko, les, strom, Dvůr Králové nad Labem, Jan Skalický, Bílá Třemešná, Vodní nádrž Les Království

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci lesů by měli být obezřetní. Stromy poničené bouří v okolí Dvora Králové mohou stále padat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.