Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Popelka žije dál, hrad Švihov vzpomíná na natáčení velkou výstavou

Tři oříšky pro Popelku a kultovní pohádka Václava Vorlíčka vznikala z velké části také na hradě Švihov na Klatovsku a v jeho nedalekém okolí. Film je velmi populární i v zahraničí, proto také naše sousedy v Německu, Rakousku, ale i ve vzdálenějším Norsku i v dalších skandinávských zemích velmi zdrtila zpráva o úmrtí Libuše Šafránkové, kterou má skoro každý spojený právě s rolí Popelky. Tuto pohádku si už třetí sezónu připomínají také na Švihově, kde jí věnovali hned čtyři patra a samostatný prohlídkový okruh.

Ve věku 68 let zemřela herečka Libuše Šafránková

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. S odkazem na rodinu to uvedl server CNN Prima News. Proslavila se především díky rolím ve filmech Vrchní, prchni!, Kolja nebo Tři oříšky pro Popelku.

Ohromnou popularitu má pohádka také v Německu, na zámku Moritzburg se každoročně pořádá tematická výstava

Populární je také v Norsku, kde jí dokonce dávají v originálním znění s titulky. Hitem se stala také v Rakousku, ve Španělsku nebo na Filipínách

Z konkurzu na prince vyšel jako vítěz Pavel Trávníček, tehdy třiadvacetiletý herec měl silný moravský přízvuk a proto ho režisér Vorlíček nechal předabovat. Hlasem se stal Petr Svojtka

Jurášek nebyl jen jeden. Z důvodu zákazu převážení zvářat přes hranice měli filmaři k dispozici koně hned tři

Fotografie, kostýmy a spousta hádanek. To je prohlídkový okruh „Za tajemstvím Popelčina střevíčku“. Ročně expozici navštíví bezmála 15 tisíc návštěvníků.

„Máme zde ukázku několika scén, které jsou takové nejznámější a natáčely se tady v okolí. Okruh vede čtyřmi patry a začíná to scénou praní prádla u potoka, je tam i Vincek na saních, další patro obsahuje světnici a známou loveckou scénku. Jedno patro je věnované soukromým fotografiím z natáčení pana Trávníčka. Poslední patro zakončuje ples a zkoušení střevíčku. Cestou mohou milovníci filmu plnit úkoly, u každé scény je jednodušší otázka pro děti a složitější pro dospělé,“ vysvětluje říká kastelán Lukáš Bojčuk.

Třešničkou na dortu je originální scénář. Prohlídka je individuální a bez výkladu průvodce. Vstupné tedy není třeba si předem rezervovat.

„Okruh tu máme otevřený třetí sezónu. Při otevření jsme tu měli obrovský zájem a téměř přetlak. Loni nás zasáhla pandemie, ale i tak byla návštěvnost srovnatelná s předchozím rokem, když tedy srovnáme měsíce, kdy jsme mohli mít otevřeno. Letos uvidíme, máme otevřeno, ale zatím je to vlažnější,“ dodává kastelán.

Když se nad tím zamyslíme, tak je až úsměvné, že zanedbaná dívka ve skutečnosti nežila na statku ale na hradě. Právě Švihov sloužil filmařům jako kulisa rodného stavení Popelky. Na nádvoří kulisáci navíc postavili i holubník.

Natáčení na  Švihově (1973), Photo © Filmové studio Barrandov / DEFA

Věčné problémy se sněhem

Sněhu bylo v Československu v době natáčení zrovna málo, proto musel štáb přikročit k náhradnímu řešení. Tím bylo, že na střechy stříhali vápno, další umělý sníh pak vznikl z rozemletého polystyrénu. A jak už to tak bývá, za pár dní sníh napadl, a naopak ho bylo tolik, že se zase točit nedalo. To se týkalo zejména vytipovaných míst v lese.

Obecně bylo natáčení pro herce poměrně náročné. Například závěrečná scéna, kdy jede Popelka v jemných šatech na koni zasněženou krajinou, se točila v minus 20 stupních Celsia. 

To ale není nic oproti tomu, co zažili herci v Německu. Snímek vznikal v koprodukci, a tak se některé scény točili v zahraničí. Takovým místem byl například královský zámek Moritzburg, kam Popelka přijede na ples. Pohádková Libuše Šafránková v plesových šatech cupitá sněhovým popraškem, ten byl ovšem umělý z rozemletých rybí kostí. I po desítkách let od natáčení herci přiznávali, že si „vůni“ sněhu stále vybavují.

Šprým norských vtipálků

Naletět na fake news není v dnešní době zas tak složité. O tom by mohli vyprávět čtenáři, kteří narazili na článek norského satirického webu Nyhetshjulet. Stejně jako i u nás, patří i v Norsku Popelka v období Vánoc neodmyslitelně do televizního programu.

„Dlouholetá tradice kanálu NRK, který na Štědrý den vysílá československý film Tři oříšky pro Popelku, je dnes minulostí. Televize nedávno zaznamenala bouři stížností od lidí s alergiemi na ořechy," napsal web.

Alergikům se podle serveru už jen při pohledu na oříšky dělalo mdlo, a tak pohádku stanice vyřadila z programu. To byla samozřejmě lež, nicméně na ni naletělo mnoho a mnoho diváků. Televize poté vydala prohlášení, že se samozřejmě všichni dočkají své oblíbené pohádky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Strašek

Štítky Libuše Šafránková, herečka, smrt, Popelka, hrad, Švihov, pohádka, Německo, Norsko, Václav Vorlíček, výstava, Rakousko, Tři oříšky pro Popelku, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Popelka žije dál, hrad Švihov vzpomíná na natáčení velkou výstavou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.