Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli zrušení superhrubé mzdy přijde Hradec Králové o zhruba 70 milionů korun z daní

Město Hradec Králové čeká letos kvůli změnám daňových zákonů snížení příjmu z daní asi o 70 milionů korun. Výpadek město vyrovná z účelové rezervy nazvané Antivirus, kterou si vytvořilo z přebytku hospodaření loňského roku. Přesuny v rozpočtu v pondělí schválili zastupitelé města.

Náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO) uvedla, že očekávaný výpadek daňových příjmů vychází z predikcí ministerstva financí. Výpadek je dán zejména zrušením takzvané superhrubé mzdy u zaměstnanců. Rezervu Antivirus město vytvořilo ve výši 150 milionů korun. Po sanaci výpadku daňových příjmů v ní bude mít přes 80 milionů korun.

Štayrová původně navrhla, aby i zbylých 80 milionů korun zastupitelé z rezervy Antivirus vyčerpali, a to přidělením do rezervy na investice a opravy majetku města. To zastupitelé odmítli udělat.

"Měli bychom počkat minimálně do pololetí a rezervu Antivirus rozdělit až podle dalšího vývoje příjmů. Pokud by propad daňových příjmů pokračoval, můžeme jej pokrýt z 80 milionů v Antiviru," uvedl opoziční zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM). Zastupitelé pak na jeho návrh z Antiviru přesunuli jen 70 milionů korun a Štayrové uložili, aby jim v srpnu předložila vyhodnocení příjmů města.

Musí se šetřit, pěníze se přerozdělí 

Současně zastupitelé v pondělí rozhodli, že z úvěru 195 milionů korun, který si město původně vzalo na rekonstrukci ZUŠ Střezina, bude město platit i rekonstrukci ulice Hlavní. S rekonstrukcí ZUŠ Střezina město ještě nezačalo, ale úvěr chce využít. Bude z něj platit stavbu tělocvičny na Pouchově a stavbu domu s odlehčovací službou, zatím z úvěru vyčerpalo 65 milionů korun. Úvěr má desetiletou splatnost, první splátka bude platit v lednu 2022.

Loňské hospodaření Hradce Králové skončilo rozpočtovým přebytkem 171 milionů korun při příjmech 2,3 miliardy korun. Po celkovém finančním vypořádání loňského roku zbylo městu k rozdělení 229 milionů korun. Z nich 150 milionů korun šlo do rezervy Antivirus a 79 milionů korun do rezervy na investice.

Pro letošní rok má Hradec Králové schválený rozpočet se schodkem 121 milionů při příjmech 2,12 miliardy korun. Investice plánuje ve výši 225 milionů. V polovině dubna město podepsalo se stavebními firmami smlouvu na stavbu fotbalového stadionu za 568 milionů korun. Stavba má začít na podzim a hotová má být na jaře 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, hospodářství, daně, rozpočet, 2021, Hradec Králové, antivirový program, Monika Štayrová, úvěr, ANO 2011, rekonstrukce, Lubomír Štěpán, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zrušení superhrubé mzdy přijde Hradec Králové o zhruba 70 milionů korun z daní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.