Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ročně se v Hradci Králové vysadí na šest stovek nových stromů

Na území Hradce Králové je v majetku města více než 44 tisíc samostatných stromů a stromů ve stromořadích. Ročně se jich vysadí bezmála šest set nových, které nahradí zhruba stejný počet pokácených. Náklady na nákup nových stromů ve městě jsou zhruba jeden milion korun ročně.

„V březnu končí období vegetačního klidu, ve kterém se zpravidla kácení stromů provádí, proto jsou tyto práce v současnosti více vidět. Ve všech případech se však jedná o stromy, jejichž stav je z bezpečnostního hlediska rizikový nebo jejich obnova je dlouhodobě plánovaná a vychází z inventarizace městských stromů. Pokud došlo ke kácení, tak vždy v souladu s potřebným rozhodnutím odborů životního prostředí, popřípadě památkové péče.  Prořezávání stromů je pak možné provádět i za vegetace, záleží však na typu pěstebního opatření“, vysvětluje Daniel Jeřábek ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové.

V posledních týdnech se největší zásahy týkaly stromových porostů na Orlickém nábřeží, na třídě Karla IV. nebo na Tylově nábřeží. „V případě Orlického nábřeží se jednalo o staré, hnilobou velmi poškozené stromy. Vrby bílé patří mezi velmi dekorativní a pro naše město i tradiční stromy, bohužel ve vyšším věku jsou často poškozovány hnilobami. Tři pokácené vrby budou nahrazeny třemi stejnými stromy, břeh bude navíc doplněn jedním javorem a jedním jasanem,“ říká Daniel Jeřábek. Další stromy, jeden jilm, javor a tři olše budou v uvedeném místě vysazeny jako náhrada za pokácené přerostlé pařezové výmladky topolů. Na břehu bylo ponecháno šest stejně starých vrb, které jsou zatím v lepší kondici než ty pokácené. V minulých dnech bylo ještě vykáceno pět smrků pichlavých vedle staré nemocnice, jejichž mělké kořeny byly poškozeny v průběhu opravy horkovodu. Náhradou zde bude ještě na jaře vysazeno pět balkánských smrků (smrk Pančičův). V této lokalitě došlo i ke kácení dalších 10 stromů, které ohrožovaly provoz na komunikaci. Tyto pokácené dřeviny nahradí dalších pět lip a pět javorů.

Kácení jasanů na tř. Karla IV. vycházelo striktně z hodnocení odborné firmy v rámci inventarizace stromů v Hradci Králové. „V tomto případě byla volba náhradní výsadby komplikovanější, protože pro celou ulici je zpracována rozvojová studie s novým uspořádáním komunikací a zeleně. Z tohoto důvodu jsme pro náhradní výsadbu zvolili rychle rostoucí javor jasanolistý, který tu bude plnit pouze dočasnou funkci do doby, než dojde k rekonstrukci celého prostoru,“ prozrazuje Jeřábek. Součástí studie je kompletní obnova všech stromořadí v ulici, i zde dočasná náhradní výsadba odpovídá množství vykácených stromů.

Před dvěma lety technické služby vysadily 559 nových stromů, loni přibylo dalších 594. V rámci obnovy a údržby městské zeleně se v roce 2016 pokácelo 634 stromů, v loňském roce se jich plánovalo pokácet 610, tedy o něco méně. „K těmto stromům ale musíme přidat ještě dalších téměř 370, které spadly nebo jsme je museli pokácet v souvislosti s říjnovou vichřicí Herwart. Náhradní výsadbu za tyto stromy budeme průběžně zařazovat do plánu ještě několik let,“ říká Jeřábek.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky stromy, Hradec Králové, výsadba, zeleň, strom, kácení, javor, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně se v Hradci Králové vysadí na šest stovek nových stromů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.