Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstrukce léčebny Vesna v Janských Lázních je hotová. Stála přes 100 milionů korun

Rekonstrukce dětské léčebny Vesna v Janských Lázních na Trutnovsku vyšla na 103 milionů korun a trvala dva roky. Jednalo se o nejrozsáhlejší přestavbu léčebny v její historii. Rekonstrukce Vesny probíhala za provozu.

Rekonstrukce změnila dispozice dvou pater budovy, kterou před 40 lety postavili italští stavitelé. Vznikly nové moderní pokoje, které nabízejí vyšší komfort. Rekonstrukce se týkala i administrativní části léčebny. Otevření nového oddělení ve druhém poschodí se plánuje na 1. dubna.

„Rozdíl srovnání původního a současného stavu je značný. Vše jsme se snažili vymyslet tak, aby to odpovídalo moderním trendům a hlavně vyšším požadavkům našich klientů na komfort,“ uvedl ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně Martin Voženílek.

Od rekonstrukce si slibuje, že se díky zvýšenému standardu ubytování rozšíří možnosti poskytovaných služeb pro zahraniční klientelu, která pochází převážně z Ruska, postsovětských států a arabských zemí. "Samozřejmě nová oddělení budou sloužit i tuzemské klientele," uvedl ředitel.

Rekonstrukce, kterou zajistila stavební firma VALC, byla rozdělena do dvou etap. První skončila v únoru 2020, kdy došlo k přesunutí a vybudování kanceláří v nevyužívané půdní části šestého patra léčebny. Vzniklo také několik nových pokojů, cvičná kuchyňka i místnost pro muzikoterapii.

Stomilionovou investici si Státní léčebné lázně Janské Lázně financovaly z vlastních zdrojů za pomocí účelového úvěru.

Ve druhé etapě se stavební práce týkaly uvolněných prostor druhého poschodí, kde se léčebna rozrostla o nadstandardně zařízené pokoje apartmánového typu. "Z původních pokojů, které neměly sociální zařízení, jsme udělali pokoje s vlastní kuchyňkou, obývacím pokojem, ložnicí, koupelnou, televizí, internetem. Při stavbě jsme využili moderní technologie týkající se klimatizací či úspory energií,“ uvedl Voženílek.

Ve druhém poschodí jsou také standardní pokoje, rehabilitační ordinace pro elektroléčbu, společenská místnost či herna pro děti. Na obou zrekonstruovaných patrech je nyní k dispozici 40 plnohodnotných lůžek s možností přistýlek.

Stavbaři také kompletně zrekonstruovali požární únikové cesty a výtahy, což v budoucnu umožní opravy dalších pater léčebny. V současné době se dokončuje projekt na zateplení a výměny oken v celé budově.

„Bohužel probíhající pandemie nám trochu komplikuje provoz, ale věřím, že v dohledné době se vše uklidní a budeme moci přivítat i zahraniční klientelu,“ dodal Voženílek.

Léčebna Vesna se věnuje dětským pacientům s onemocněním pohybového aparátu a dýchacího ústrojí a nervovým onemocněním. Respekt si krkonošské lázně získaly právě díky léčbě dětí s mozkovou obrnou a dalšími postiženími, uvedli zástupci lázní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Janské Lázně SPA

Štítky ČR, lázně, stavby, zdraví, Trutnovsko, Janské Lázně, okres Trutnov, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce léčebny Vesna v Janských Lázních je hotová. Stála přes 100 milionů korun  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.