Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památkáři a Turnov podají dovolání v restituční kauze Walderode

Památkáři i turnovská radnice podají dovolání k Nejvyššímu soudu v restituční kauze rodu Walderode. Upozornila na to Česká televize, zástupci obou subjektu to potvrdili. Lesy ČR podobný postup zvažují. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové v červnu potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Rod se majetku domáhá od roku 1992. Ve sporu jde i o zámek Hrubý Rohozec, lesy a pozemky.

„Důvod je ten, že nejsme firma, ani soukromník, ale město. Hospodaříme s městským majetkem a musíme využívat všech opravných prostředků, nejde to vzdát. Budeme bojovat až do konce, budeme doufat, že se něco stane," řekl tajemník turnovského městského úřadu Miroslav Šmiraus. U Turnova vznáší dědička nárok na 300 hektarů lesa a pozemky.

Také podle ředitele NPÚ na Sychrově Miloše Kadlece jsou pro podání dovolání důvody. Památkářů se týká zámek Hrubý Rohozec. „V současnosti to náš právní zástupce prochází, stejně jako město Turnov budeme podávat dovolání k Nejvyššímu soudu," řekl Kadlec.

Turnovu jde o hodně

Právní zástupce rodu Walderode Roman Heyduk řekl, že takové kroky protistran očekával. Na adresu turnovské radnice podotkl, že město si uvědomuje důsledky toho, co by se stalo, kdyby byl nárok uznán za důvodný. „Město Turnov bude bojovat jako lev, protože v momentě, kdy to pravomocně skončí, všechny firmy, které to (pozemky od města) nakoupily, o ně přijdou. A budou chtít zpět kupní ceny včetně úroků a tak dále," řekl Heyduk. Podle něj jde Turnovu o hodně.

O tom, že Karel des Fours Walderode je oprávněnou osobou a na majetek zkonfiskovaný Benešovými dekrety má nárok, rozhodl v září 2017 Okresní soud v Semilech. Státní instituce a další subjekty se odvolaly, odvolací krajský soud ale v červnu rozsudek okresního soudu potvrdil. Rozhodnutí, že Walderode je oprávněnou osobou, nabylo verdiktem krajského soudu právní moci, žalovaní mohli podat už jen dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Věc se nyní vrací semilskému soudu, který bude projednávat vrácení jednotlivých majetků a pozemků. Těch je asi 1400. Okresní soud v Semilech by měl u jednotlivých věcí zkoumat, jaký je jejich současný stav a zda jsou dány předpoklady pro jejich vydání žalobkyni.

Kauza Walderode

Vydání rodového panství v hodnotě kolem tří miliard korun se domáhá vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Walderode přišel o majetek jako Němec na základě Benešových dekretů a spor se týkal i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil. Legitimitu nároku rodu Walderode založil semilský soud na tom, že Karlu Walderode bylo české občanství po válce v roce 1947 vráceno.

Autoři | Foto archiv

Štítky soud, památky, restituce, Walderode, Turnov, památková péče, pozemek, Nejvyšší soud České republiky, Hrubý Rohozec, Česká televize, Krajský soud v Hradci Králové, Lesy České republiky, okresní soud, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři a Turnov podají dovolání v restituční kauze Walderode  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.