Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dvůr Králové chystá ve čtvrti Verdek stavbu kanalizace za téměř 200 milionů

Patnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku chystá vybudování kanalizace ve čtvrti Verdek, náklady mají být téměř 200 milionů korun bez DPH. Stavba by měla v lokalitě významně zlepšit životní prostředí, protože splašky by měly končit v čistírně odpadních vod.

Verdek, který leží na severozápadní části města, zatím žádnou kanalizaci nemá. "Odpadní vody jsou částečně vyváženy na centrální čističku, částečně jsou po předčištění v septicích zasakovány nebo vypouštěny systémem odvádění dešťových vod. Obyvatelé Verdeku dlouhodobě po vybudování kanalizace volají," uvedl místostarosta Jan Helbich (ANO).

Město by ve Verdeku chtělo vybudovat tlakově-gravitační splaškovou kanalizaci o délce sedm kilometrů, která by byla napojená na centrální městskou čistírnu odpadních vod. Na stavbu by chtěla radnice získat dotaci 138 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí.

Vybudováním kanalizace ve Verdeku hodlá město navázat na postavení nové splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod ve dvorské části Žireč. Dílo za téměř 80 milionů korun radnice stavěla od podzimu 2021. V Žirči byly odpadní vody dosud likvidovány především prostřednictvím domovních jímek.

Stavba kanalizace ve Verdku by měla patřit v následujících letech k významným investicím města. Letos Dvůr Králové plánuje investice za asi čtvrt miliardy korun. Největší investicí je přestavba bývalé základní školy v Komenského ulici na kanceláře městského úřadu.

Ve Dvoře Králové vládne ve volbách vítězné hnutí ANO s uskupením Síla Dvora, které tvoří hnutí Východočeši a STAN. Dvoukoalice má nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů v zastupitelstvu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, voda, odpady, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové chystá ve čtvrti Verdek stavbu kanalizace za téměř 200 milionů  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.