Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstavba průtočných tůní v parku Schulzovy sady ve Dvoře Králové pokračuje

V Parku Schulzovy sady ve Dvoře Králové nad Labem pracuje těžká technika. Od června se tu hloubily dvě tůně a probíhá stavba přivaděče vody. Následovat budou drobné terénní úpravy a vysazena bude také zeleň. Práce mají být dokončeny s koncem prázdnin. Cílem je oživit park o vodní plochu.

Samotné práce byly zahájeny ve čtvrtek 23. června. Oválné tůně byly navrženy tak, aby nebylo narušeno stávající prostředí. Vyhloubeny byly v přirozeném místě ve spodní části parku. Svedeno do nich bude stávající odvodnění parkových ploch.

Tůně jsou vzájemně propojeny a každá z nich je o velikosti tři sta metrů čtverečných. Do hloubky mají maximálně metr a půl a svahy jsou pozvolné.

 „Jedna z tůní vznikne v místě bývalého mokřadu, který byl odvodněním parku zrušen. Při stavbě využijeme i stále zachovalý přepad zpátky do Hartského potoka a součástí projektu je také přivaděč a revizní šachta, kde se bude regulovat a usměrňovat nátok,“ vysvětlil při zahájení stavby místostarosta Jan Helbich.

Jedna z tůní bude klidovější a vhodná pro vodní rostliny nebo živočichy. Druhá bude rekreační a pro návštěvníky parku tak bude atraktivnější.

„Chceme ji doplnit přírodním posezením, pěší stezkou, zčásti otevřeným korytem s můstky a přístupným molem. Přírodní charakter obou tůní podpoří i vhodná výsadba zeleně a vodních rostlin,“ sdělil již dříve Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadu.

Stavba má být hotova nejpozději do konce léta a městskou kasu vyjde na více jak půl milionu korun.

Ohodnoť článek

Foto Městský úřad Dvůr Králové nad Labem

Štítky tůně, stavba, přivaděč, Dvůr Králové nad Labem, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba průtočných tůní v parku Schulzovy sady ve Dvoře Králové pokračuje  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.