Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslední čápi na Trutnovsku opustili své hnízdo, vrátí se zase na jaře

Hnízdní sezona čápů skončila. Čapí rodiče v Bohuslavicích, Trutnově i v Mladých Bukách vychovali novou generaci, která už opustila rodná hnízda. V těchto dnech je následují i jejich rodiče, kteří po východě mláďat zamíří přezimovat do Afriky.

Život čapích rodin sledovali od jara lidé online napříč celou republikou. Čapí fanoušky dojal zejména příběh ptáků z Mladých Buků. Samice Barunka totiž uhořela po dosedu na dráty vysokého napětí a zanechala za sebou teprve několikadenní čtyři čápata a partnera Bukáčka. Bukáček se tak ocitl v neřešitelné situaci – nesměl se od holých mláďat vzdálit, aby neprochladla nebo aby na ně nezaútočil jiný predátor. Jenže v tom případě neměl možnost pro sebe a mláďata shánět potravu. Úlohu druhého čapího partnera nakonec převzali lidé.

„Jednou z možností bylo všechna mláďata odebrat a vykrmovat je v záchranné stanici a případně je později adoptovat do hnízd jiných čápů. Toto řešení s sebou ale neslo adaptaci na lidskou péči a ztrátu plachosti,“ vysvětluje David Číp ze záchranné stanice JARO Jaroměř. Proto se ochránci rozhodli nechat čápata v hnízdě a zkusit Bukáčkovi suplovat funkci druhého rodiče.

O čapí rodinku se každodenně starali Jiří Zeman a Šándor Havrán, šestatřicetiletý vlastník bývalého zahradnictví, kde si čápi před lety našli své stále hnízdiště. Ten dvakrát denně lezl na dvanáctimetrový sloup a nosil čápům potřebnou potravu, dokud mláďata nebyla schopna přežít i bez neustálé přítomnosti otce Bukáčka. „Vylézt nahoru je to nejmenší. Horší je poshánět a připravit dostatek žrádla,“ uvedl Šándor Havrán.

Pokus s dokrmováním čápat byl nakonec úspěšný, nejslabší z mláďat Bukáček vyhodil z hnízda, o zbylé tři se s lidskou pomocí postaral. Během července mladí čápi absolvovali své první lety. O několik dnů později ale jeden z mladých čápů usedl na dráty vysokého napětí, které se mu staly osudným stejně jako jeho matce. Čáp tak po pádu z výšky uhynul.

Většina čapích hnízd je už nyní prázdná. Jako první se na cestu do zimovišť vydávají mladí čápi, jejich rodiče je většinou následují později. Čapí pár však necestuje společně, rodina je vázaná pouze na hnízdo, mimo něj k sobě nemají žádné vazby, proto zimují odděleně.

Mladí čápi poté v jižních destinacích zůstávají dva až tři roky, do střední Evropy přiletí až ve chvíli, kdy budou vychovávat své potomky.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čapí hnízdo v Bohuslavicích | Zdroj Čapí hnízdo v Bohuslavicích

Štítky čáp, hnízdo, komín, pozorování, příroda, ornitologové, Bukáček, jaro, okres Trutnov, Trutnov, Bohuslavice, Afrika, rodina, Jiří Zeman, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední čápi na Trutnovsku opustili své hnízdo, vrátí se zase na jaře  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.