Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Velké plány proti suchu na Rychnovsku. Na vodárenskou soustavu má být napojena voda z Polické pánve

O přivedení vody z Polické pánve na Rychnovsko jednal předseda pracovní skupiny „Voda pro Podorlicko“ s ředitelem VAK Náchod. Je hotova studie, kudy povede vodovodní potrubí, které by přivedlo chybějící vodu přes Náchod do podhůří Orlických hor.

Pracovní skupina „Voda pro Podorlicko“ chce zásobit celou oblast Podorlicka kvalitní pitnou vodou v kojenecké kvalitě. Plánuje využít „jezer“ podzemní vody Polické pánve a Vysokomýtské synklinály k zásobování oblastí, ve kterých voda chybí. Polická pánev je podzemní jezero, které zásobuje pitnou vodou celé Náchodsko. Tento zdroj dává každou sekundu 700 litrů vody.

Díky tomuto „jezeru“ můžeme přivést dostatek kvalitní vody tam, kam potřebujeme. Stačí vše jen vzájemně propojit. Jsem rád, že máme dokument, který řeší místo napojení na východočeskou vodárenskou soustavu v návaznosti na stávající vodovody a kudy bychom mohli dostat vodu do deficitní oblasti na Rychnovsku,“ vysvětluje předseda a koordinátor pracovní skupiny Drahoslav Chudoba. Chudoba zároveň dodává, že jde o druhou vlaštovku „Vody pro Podorlicko a této spolupráce si nesmírně váží.

Celý projekt zásobení Podorlicka vodou v kojenecké kvalitě mi dává smysl. Kroky pracovní skupiny podporuji, souhlasím s nimi a budu se snažit maximálně vyjít vstříc. Čím dříve začneme, tím lépe. Proto už máme v ruce studii přivaděče na stávající vodovody. Nyní přesně víme, kudy by potrubí mohlo vést,“ dodává Dušan Tér, ředitel VAKu Náchod.

Vodárenská soustava měří přes sto kilometrů

Východočeská vodárenská soustava je dlouhá více jak sto kilometrů a zásobuje vodou přibližně půl milionu lidí na východě Čech. Ročně skrze ni protečou až čtyři miliony kubíků vody. Dokončena byla v roce 1999 a propojuje vodovody Náchodska, Hradecka, Pardubicka, Chrudimska, Novobydžovska, Přeloučska i další.

Soustava je napájena z Polické pánve, ve které je podzemní vody dostatek. Dalším místem s dostatkem podzemní vody je ve východních Čechách Vysokomýtská synklinála. Ta ale s Východočeskou vodárenskou soustavou dosud propojená není. Právě to má v plánu pracovní skupina změnit a jednotlivé soustavy vzájemně propojit. Celkově by mělo jít o téměř 80 kilometrů nového potrubí, které by mělo vzniknout v rámci propojování obcí s Východočeskou vodárenskou soustavou.

Pracovní skupina má i další úspěšný projekt. Tím je zajištění dotace 6 milionů korun pro Svazek obcí Dřížná na Podorlicku. Obcím pomůže posílit skupinový vodovod. „Věřím, že nám pracovní skupina svými plány a jejich realizací pomůže překonat „sucho“ příštích let,“ dodává předsedkyně Svazku obcí Dřížná Zdeňka Seidelová.

Ohodnoť článek

Foto vodapropodorlicko.cz

Štítky Rychnovsko, podzemní voda, sucho, potrubí, Polická pánev, okres Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Podorlicko, pánev, jezero, Orlické hory, okres Náchod, Drahoslav Chudoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké plány proti suchu na Rychnovsku. Na vodárenskou soustavu má být napojena voda z Polické pánve  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.