Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Říčkách bude jezdit šestisedačková lanovka z Tyrolska. Firma dnes převezme staveniště

Největší investicí za poslední roky, teď prochází lyžařské středisko v Říčkách v Orlických horách. Od loňského roku se připravovalo vše na výměnu čtyřsedačkové lanovky za modernější šestisedačkovou. Celá akce vyjde na 52 milionů korun. Dnes si staveniště přebírá firma, která lanovku namontuje. V listopadu musí být vše připraveno, aby mohla vozit od 1. prosince lyžaře.

Nová šestisedačka bude mít odpojitelný systém a krycí bublinu. Realizaci neovlivnila ani situace kolem koronaviru. Demontáž stávající lanové dráhy byla zahájena začátkem května. „ Nejdříve šly dolů sedačky, potom lano a následovaly sloupy. V pondělí a včera jsme demontovali dolní stanici lanovky. Dnes bude následovat horní úsek lanovky a staveniště si také převezme stavební firma, která zahájí stavební práce,“ říká obchodní manažer Ski klubu Ústí nad Orlicí Jan Duffek.  Současně s demontáží lanovky v Říčkách, se demontuje i lanovka v Rakousku. Právě odtud pak poputuje do Orlických hor.

V Říčkách dosud fungovala jako hlavní přepravní zařízení čtyřsedačková lanová dráha s pevným uchycením sedaček. Ta byla v provozu čtrnáct let. „Po čtrnácti sezónách jsme se rozhodli pro tuto výměnu, která přinese zásadní zkvalitnění služeb v našem lyžařském areálu. Řekněme si to otevřeně, standard ohledně přepravy lyžařů je už kousek dál, než byl v roce 2006, kdy jsme postavili první sedačkovou lanovku v Orlických horách. Od té doby se však trend ubírá směrem odpojitelných lanovek. Ovšem tím, že budujeme v Říčkách šestisedačku, si zpět bereme to pomyslné prvenství v našem pohoří,“ řekl Duffek.

Výhody nové šestisedačky

  • rychlost. Oproti stávající lanovce bude téměř dvojnásobná. Zvedne se z 2,6 m/s na 5m/s.
  • zvýší se bezpečnost a pohodlí při nástupu a výstupu z lanovky
  • díky odpojitelnému systému uchycení sedaček, budou moci snáze nasednout začínající lyžaři i běžkaři
  • díky bublině nepromrznete při drsnějších povětrnostních podmínkách

Navýšení počtu sedaček a zrychlení přepravy, ale neznamená zvýšení počtu lyžařů na sjezdovkách. Přepravní kapacita se nijak zásadně navyšovat nebude. „Rozhodně není našim cílem na jedné straně sice nabídnout našim zákazníkům pohodlí na sedačce, ale zároveň přeplnit sjezdovky. Ty mají svoji kapacitu a s ohledem na ni bude navýšení přepravní kapacity max. do 15%. Naším cílem je zvýšení komfortu a bezpečnosti, ne přepravní kapacity. doplnil Jan Duffek.

Kupovaná šestisedačková lanová dráha, pochází z rakouského lyžařského areálu Steinplatte, kde byla v provozu. Nejde tedy o novou technologii. Před spuštěním do provozu v Říčkách projde kompletní repasí tak, aby mohla bez problémů sloužit lyžařům ve Skicentru.

V létě bude kvůli pracem na lanovce omezen provoz

V souvislosti s výměnou lanovky, bude výrazně omezen letní provoz v letošním roce. Především s ohledem na bezpečnost návštěvníků. Ta by mohla být ohrožena při pohybu stavební a další pracovní techniky. V provozu tak zůstane jen půjčovna kol a elektrokol a hlavní restaurace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ski centrum Říčky a Ski klub ÚO

Štítky Říčky v Orlických horách, Skicentrum, lanovka, Rakousko, lanová dráha, Říčka (přítok Litavy), lyžař, Tyrolsko, lyžařské středisko, Orlické hory, Ústí nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Říčkách bude jezdit šestisedačková lanovka z Tyrolska. Firma dnes převezme staveniště  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.