Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Rokytnici začala demolice bývalé sovětské ubytovny

V Rokytnici v Orlických horách začala dlouho připravovaná demolice bývalé ubytovny pro sovětské vojáky v areálu někdejší vojenské základny. Demolice objektu z počátku 80. let vyjde na sedm milionů korun a je financována z rozpočtu města a dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Potvrdil starosta dvoutisícového města Petr Hudousek. Odstranění objektu, včetně likvidace suti, by mělo trvat šest měsíců. Na uvolněném místě chce radnice do budoucna zřídit zázemí pro technické služby či sklady.

"Demoluje se hmota budovy, tvoří se hnízda sutě a dalšího materiálu. Samotná demolice nebude trvat dlouho. Součástí je ale také drcení, roztřídění a uložení suti," řekl Hudousek. Podle něj by samotná budova s pěti nadzemními podlažími měla zmizet do konce roku.

Radnice chce na uvolněném místě vysadit zeleň, která by fungovala jako větrolam. "Jde o návětrnou stranu, chceme, aby část Stříbrného vrchu nebyla demolicí a následnou nepříznivou povětrností situací výrazně zasažena," řekl ČTK Hudousek.

Jako ubytovna sloužila budova do roku 1991, kdy odešli sovětští vojáci, kteří v Rokytnici byli od roku 1968. Snahy budovu smysluplně využít zkrachovaly, stejně jako její prodej.

Bývalá základna o rozloze 7,5 hektaru, na které v 80. letech působilo přes 3000 sovětských vojáků, nyní funguje většinou jako průmyslová zóna. Po odchodu armády připadla téměř polovina základny městu, největší díl si nechal stát, město část svého dílu později prodalo. V současnosti městu patří asi čtvrtina areálu.

Vznik rokytnických kasáren souvisel s výstavbou pohraničního opevnění v druhé polovině 30. let minulého století. Ještě nedokončený areál v říjnu 1938 obsadila německá armáda, která se tam zabydlela. Po válce kasárna připadla československé armádě, která v Rokytnici byla do roku 1968, kdy ji vystřídali sovětští vojáci. Poslední ruský voják opustil kasárnu v Rokytnici 8. března 1991.

 

Autoři | Foto Or

Štítky ČR, správa, stavby, armáda, zóny, Rokytnice v Orl.h., FOTO, Rokytnice v Orlických horách, demolice, ubytovna, suť, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Německá armáda, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rokytnici začala demolice bývalé sovětské ubytovny  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.