Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V rychnovské nemocnici vzniká pavilon urgentního příjmu

Stavební část modernizace krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou zatím vyšla na 246 milionů korun z celkových 786,8 milionu korun bez DPH. Předpokládaný termín dokončení stavby je 30. červen 2025.

Celková cena projektu včetně stavebních prací, vybavení a zdravotnické technologie je přes 880 milionů korun. Státní dotaci do výše 300 milionů korun kraji postupně vyplácí ministerstvo pro místní rozvoj.

Výstavba nového pavilonu urgentního příjmu, pětipodlažní přístavby pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice (DIGP), a rekonstrukce tří podlaží objektu začaly na jaře 2023. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden multifunkční celek, s jehož zprovozněním kraj počítá do konce roku 2025. Stavební práce zajišťuje sdružení společností Geosan Group a Strabag.

Podle hejtmanství se cena stavební části projektu zvýšila na 786,8 milionu korun z původně vysoutěžených 756 milionů také bez DPH. Cena stoupla kvůli neočekávaným pracím. Součástí stavební části projektu je od počátku také nový objekt pro skladování medicinálních plynů, energocentrum, úprava zpevněných ploch, komunikací a inženýrské sítě. V projektu je také zahrnuto vybudováním více než 200 parkovacích míst.

"Dokončuje se hrubá stavba nového objektu urgentního příjmu, chystá se zabetonování otvorů v jednotlivých podlažích nového pavilonu. Před dokončením je montáž výplní otvorů v hrubé stavbě přístavby. Hotová je tepelná izolace na štítu nového pavilonu urgentního příjmu a pokračuje se na podélné straně objektu, pracuje se na instalaci střešních krytin," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

V jednotlivých podlažích hrubé stavby objektu urgentního příjmu stavbaři montují rozvody vzduchotechniky a inženýrských sítí. V budově DIGP ve čtvrtém nadzemním podlaží dokončili tři nové ambulance gynekologie, které byly přemístěny ze zbourané dvoupodlažní přístavby objektu DIGP.

"Postupně se v areálu nemocnice pracuje na přeložkách plynu, medicinálních plynů, vody, slaboproudu a silnoproudu. Ve finále je výstavba nového energocentra, montují se diesel agregáty, ČEZ dokončuje novou elektro přípojku do objektu energocentra. Začaly výkopové práce na novém objektu medicinálních plynů," řekl Lechmann.

Uzavřena je část prvního nadzemního podlaží objektu DIGP v místě hlavního vstupu do budovy. "Objekt zůstane přístupný druhým stávajícím vchodem ze zadní strany budovy," sdělil Lechmann.

Stavbaři dokončili také první část parkovacích ploch, zhruba sto parkovacích míst. Hotové jsou už i revize zdravotnické technologie v nové části nemocnice. Dokončená je revize slaboproudů a kybernetické bezpečnosti. "Připravují se podklady výběrového řízení pro soutěž zdravotnické technologie a vybavení interiéru nemocnice," dodal Lechmann.

Nemocnice Rychnov nad Kněžnou zajišťuje zdravotní péči pro druhý největší okres kraje a turistickou oblast Orlických hor. Je také spádovou nemocnicí pro průmyslovou zónu Solnice–Kvasiny, kde je závod Škoda Auto. V nemocnici pracuje 560 zaměstnanců a pacientům nabízí péči v 11 oborech ambulantní, lůžkové či komplementární zdravotnické péče, disponuje 250 lůžky.

Kraj v posledních letech výrazně investuje do svých nemocnic. Například v květnu dokončil v jičínské nemocnici výstavbu multifunkčního pavilonu za 644 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, stavby, nemocnice, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rychnovské nemocnici vzniká pavilon urgentního příjmu  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.